Socialistisk Arbejderavis
Nr. 105 – Juli 1994 – side 13
Børsens Nyhedsmagasin
Sådan er det! Magtens mænd
Ulla Nielsen
Børsens Nyhedsmagasin fra den 27. maj i år har udarbejdet en top 20 over de mest magtfulde danskere. Magasinet har udspurgt et tværgående panel af mennesker, der sidder eller har siddet på nøgleposter i det danske samfund.
Nyhedsmagasinet gør opmærksom på, at selv om magt er et diffust begreb, er der en meget ensartet opfattelse blandt de adspurgte af, hvem der bestemmer i Danmark.
Man kunne forvente, at regeringens 24 medlemmer indtog de første 24 pladser. Men der er kun tre ministre blandt de ti øverste. Statsminister Poul Nyrup topper med 120 point, på trediepladsen finansminister Mogens Lykketoft med 104 point og helt nede på 8. pladsen kommer økonomiminister Marianne Jelved.
Snæver skare
Til gengæld findes der blandt de ti øverste en række mænd, som er udpeget af en snæver skare af aktionærer, finansfolk og politikere. Det er f.eks. skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der med 110 point kommer ind på andenpladsen. To andre direktører, Knud Sørensen fra Den danske Bank og Poul Svanholm fra Carlsberg, ligger på 4. og 6. pladsen. Imellem de to er Nationalbankens direktør Erik Hoffmeyer.
Man hører af og til beklagelser over, at fagbevægelsen har tiltvunget sig for stor magt. Men den højest placerede fagforeningsleder er LO’s formand, der først kommer ind på en delt 11. plads. Formanden for de “stærke smede”, Max Bæhring, er tilsyneladende ikke så stærk mere – han ligger helt nede som nummer 20.
Når Børsens Nyhedsmagasin taler om “magtens mænd”, så skal det forstås bogstaveligt. Blandt de tyve øverste er der kun to kvinder.
Magtkoncentration
Som Børsens Nyhedsmagasin så rigtigt påpeger, tegner der sig et billede af en enestående magtkoncentration omkring to cirkler i det danske samfund. Den første er regeringstoppen og dens nære embedsmænd. Det er vel, hvad man bør kunne forvente, i og med at disse mennesker er valgt af befolkningen til at bestemme.
Den anden, nok så interessante, er centreret omkring Den danske Bank, A.P. Møller og Carlsberg. Ifølge Børsens Nyhedsmagasin har denne såkaldte “akse” i dansk erhvervsliv med udgangspunkt i A.P. Møllers hovedsæde på Esplanaden i København en indflydelse, som er “knusende reel”.
“Indflydelsen rækker langt videre end disse virksomheders størrelse, selv om den i sig selv er uden sidestykke herhjemme. Det hænger sammen med, at netværket er et så gammelt og veletableret system,” udtaler en “velpaceret finanskilde” ifølge magasinet.
Esplanadens fire spidser får tilsammen 310 point mod 306 til regeringens fortrop på listen.
Bankdirektør Knud Sørensen fra Den danske Bank, som efter panelets opfattelse er en af Danmarks mest magtfulde mænd herhjemme, siger: “Emnet er lidt touchy. Jeg vil advare mod en tendens til at beskrive det som nogen, der sidder bag nedrullede gardiner og laver noget, som ikke tåler dagens lys. Der er mange idéer om, at der findes kliker, cirkler eller klerasier. Jeg har svært ved at pege på nogen. Jeg tror ikke på det.”
Vi tror heller ikke, at magtens mænd sidder bag nedrullede gardiner. Men vi tror på, at der findes en lille gruppe meget magtfulde erhversvsledere, som har indflydelse – ikke fordi befolkningen har valgt dem som ledere, men fordi de har tjent enorme summer på andres arbejde.
Magtens Top 20
1. Poul Nyrup Rasmussen (Statsminister) 120 p.
2. Mærsk Mc-Kinney Møller (Skibsreder) 110 p.
3. Mogens Lykketoft (Finansminister) 104 p.
4. Knud Sørensen (Dir. Den danske Bank) 93 p.
5. Erik Hoffmeyer (Dir. Nationalbanken) 91 p.
6. Poul Svanholm (Dir. Carlsberg) 67 p.
7. Uffe Elleman-Jensen (Form. Venstre) 47 p.
8. Marianne Jelved, (Økonomiminister) 44 p.
9. Mads Øvlisen, (Dir. Novo Nordisk) 40 p.
10. Anders Eldrup, (Dep. chef, Finansmin.) 28 p.
11. Poul Andreassen (ISS) 23 p.
11. Finn Thorgrimsson (Form. LO) 23 p.
11. Hans Skov Christensen (Form. DI) 23 p.
14. Thorleif Krarup (Unibank) 19 p.
15. Jess Søderberg (A.P.Møller) 18 p.
15. Jørgen Rosted (Industriministeriet) 18 p.
17. Mimi Jakobsen (Industriminister) 16 p.
17. Svend O. Gade (Chefred. Ekstrabladet) 16 p.
19. Hans Engell (Form. Konservative) 15 p.
20. Max Bæhring (Form. Metalarb.) 13 p.
20. Palle Simonsen (Direktør ATP) 13 p.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe