Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 106 – August 1994 – side 5

Tønder

Bistandsmodtagere i strejke

Ole Mølholm Jensen

1. del af strejken i Tønder er vundet. Nu er der brug for støtte til at vinde sidste del.

I Tønder har bistandsmodtagere på et kommunalt beskæftigelsesprojekt gennem 10 dages strejke vundet en sejr over kommunens stejle arbejdsgiverpolitik. Kommunens forsøg på at fordoble arbejdsbyrden er blevet afvist.

Men strejken fortsætter. Kommunen fyrede projektarbejdernes talsmand under strejken. Efter at have efterkommet alle de strejkendes krav nægter kommunen dog stadigvæk at genansætte talsmanden. Derfor kører strejken videre med krav om genansættelse. Strejken får også større og større opbakning. Flere fagforeninger som Murerne, BUPL og Hotel og Restauration har sendt støtteerklæringer til de strejkende.

Onsdag den 10. august afholder de strejkende en større blokade mod de folk, kommunen fortsat forsøger at sende ud i det strejkeramte arbejde. Der vil være deltagelse af folk fra andre byer i Jylland, efterfulgt af en demonstration foran rådhuset i Tønder.

Opskruet tempo

Beskæftigelsesprojektet er en haveordning for kommunens pensionister. I gennemsnit blev der afsat 2 timer til hver have. Men da kommunen fik problemer med at finde bistandsmodtagere til projektet, satte de tempoet op for de, der var på projektet. Nu skulle hver have ordnes på 1 time, og til samme løn som før. Det fik projektarbejderne til at gå i strejke. Strejken blev hurtigt udvidet til også at omfatte blokade mod de folk, kommunen sendte ud for at lave det strejkeramte arbejde.

Kommunale trusler

Kommunen havde opfordret projektarbejderne til ikke at melde sig ind i Specialarbejderforbundet, men lige så snart projektarbejderne gik i strejke, begyndte kommunen at true SiD med organisationsansvar og true de strejkende med arbejdsretten. Trusler, der lød hult, da kommunen har modarbejdet den faglige organisering, og ikke har villet forhandle overenskomst for ansatte på beskæftigelsesprojekter med SID. Kommunen kom heller ikke langt med truslerne.

I stedet måtte kommunen bøje sig for de strejkende. Nu gælder det genansættelsen af deres talsmand, Bjarne Andersen. Strejken er en meget vigtig strejke mod, at bistandsmodtagere bare kan sendes i tvangsarbejde uden nogen form for faglige rettigheder.

De strejkende projektarbejdere har brug for støtte. De mister deres indkomst under strejken, og har brug for penge til telefon, telefax, materialer og mad.

De strejkende kan støttes ved at sende penge til Bjarne Andersen, Brorsonsvej 7, 6270 Tønder.

Billedtekst:
Strejken kører videre med større og større opbakning.

Flere artikler fra nr. 106

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1543 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside