Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 106 – August 1994 – side 6

Haiti

Clinton lyver om demokrati

Tom Christiansen

USA har fået FNs velsignelse til at invadere Haiti, hvis ikke diktaturets generaler Cedras og Biambi trækker sig tilbage.

USAs officielle begrundelse er ønsket om at indføre demokrati på Haiti. Men det er en styg løgn. Da Jean-Bertrand Aristide i 1991 vandt det første demokratiske valg på Haiti med 66% af stemmerne, var USA meget bekymret, fordi Aristide udtalte sig i meget radikale og antiamerikanske vendinger.

Nedtoner overgreb

USA foretog sig derfor heller ikke noget for at beskytte demokratiet, da militæret syv måneder senere tog magten ved et kup. Tværtimod har USA de sidste 3 år forsøgt at nedtone diktaturets overgreb på menneskerettighederne.

Sidste år skrev en repræsentant fra USAs ambassade, at Aristide “manipulerer og fabrikerer hele tiden overgreb på menneskerettighederne i propaganda-øjemed.” CIA har beskrevet Aristide som “mentalt forstyrret.”

USAs interesse for Haiti skyldes heller ikke de mange flygtninge. For det første flygter mange fra Haiti, fordi den handelsblokade, som bl.a. USA står bag, har gjort det umuligt for dem at overleve på Haiti.

For det andet har USA indtil fornylig nægtet at tage imod flygtninge fra Haiti. Den amerikanske flåde har afspærret Floridas kyst, og de, der slipper igennem, bliver sendt tilbage med det samme.

Men samtidig modtog USA sidste år 100.000 indvandrere fra Østeuropa uden problemer, og flygtninge fra Cuba bliver stadig modtaget  med åbne arme.

Invasion

Den virkelige årsag til, at USA overvejer at invadere, er at militærregimet i stigende grad har nægtet at følge USAs befalinger. Desuden har Clinton brug for at bevise, at han ikke er en tøsedreng på det internationale område.

For den almindelige haitianer vil en invasion næppe være en løsning på, at 70% af befolkningen lever i sørgelig fattigdom.

Flere artikler fra nr. 106

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Haiti

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1723 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside