Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 107 – September 1994 – side 6

Cuba

USA-blokade skaber kaos

Anne Mette Ougaard

Den amerikanske blokade mod Cuba skaber tusindvis af flygtninge. Blokaden er USA’s forsøg på at få kontrol over Cuba.

Strømmen af flygtninge fra Cuba fortsætter, selv om chancen for at nå frem til målet, Florida, er minimal – de fleste dør undervejs eller samles op af den amerikanske kystvagt og sendes til den amerikanske flådebase Guantanamo.

Guantanamo er en del af Cuba, men har været besat i årtier af USA. Omkring 15.000 flygtninge fra Haiti bliver holdt i fængselslejre her. De får nu selskab af tusinder af cubanere, nemlig de flygtninge, som i følge præsident Clinton er illegale immigranter og derfor skal arresteres.

Siden den cubanske revolution i 1959 er 1,5 mio. cubanere flygtet til USA. Tidligere var de mere velkomne – de blev brugt som led i propagandaen mod det cubanske regime.

I dag får de at vide, at flådebasen er det “frie Cuba”, og de kan i princippet blive der “uendeligt”, har den amerikanske justitsminister sagt.

Præsident Clinton udtaler, at det cubanske folk vil have demokrati og et frit marked, og før det sker, vil han ikke forhandle med Cubas regering om ophævelse af de økonomiske sanktioner.

Optrapper sanktioner

Disse sanktioner har USA optrappet efter Sovjetsstatens sammenbrud, og det har betydet enorm økonomisk krise i Cuba. Et af Fidel Castros svar var rationering på stort set alle varer – dog ikke for dem, der har mulighed for at bruge US-dollars, de kan handle i specielle butikker. De cubanske pesos er intet værd – man kan ikke købe noget for dem.

Mange af de landvindinger, som skete efter revolutionen i 1959, er nu slået fuldstændigt i stykker.

Der er tegn på hungersnød. 50% af de cubanske børn viser tegn på alvorlig underernæring. Epidemier og mangelsygdomme, tuberkulose og skørbug, som har været forsvundet siden kolonitiden, er nu tilbage.

Krisen har øget skellet mellem rige og fattige og har skabt voksende social uro og bitterhed – det er baggrunden for de mange flygtninge.

Uafhængigt af USA

Cuba var det sted, hvor det ikke lykkedes for USA at opretholde kontrollen – revolutionen i 1959 gjorde en ende på mange års kolonilignende tilstand, hvor landet var fuldstændigt USA-styret og afhængigt.

Siden har landet været en torn i øjet på USA. Med den krise, Cuba er i i dag, kunne det måske være muligt for Clinton at gøre en ende på regimet.

Men det er ikke for demokratiets skyld. USA-tropper har interveneret i Centralamerika og Caribien 25 gange i dette århundrede for at sikre egne interesser. De har stået bag en stribe diktatorer i Sydamerika.

Clinton vil ikke risikere at invadere landet, da han ved, at regimet stadig vil få opbakning for et uafhængigt Cuba, og for de reformer, der trods alt er gennemført.

Clinton prøver at sikre USAs interesser i området – og aflede opmærksomheden en stund fra de hjemlige skandaler og problemer.

Billedtekst:
For Cubas flygtninge ender drømmen om frihed bag pigtråd.

Flere artikler fra nr. 107

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Cuba

Se flere artikler af forfatter:
Anne Mette Ougaard

Siden er vist 2135 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside