Socialistisk Arbejderavis
Nr. 107 – September 1994 – side 7
Brasilien
Håbet om forandring
Peter Iversen
Præsidentvalget i Brasilien rejser forhåbninger hos millioner af arbejdere og fattige om en bedre fremtid.
Den 3. oktober er der valg i Brasilien – et valg, der kan få stor betydning for den politiske udvikling på hele det latinamerikanske kontinent.
Arbejderpartiets (PT) præsidentkandidat Luis Ignacio Silva, kaldet Lula, har længe i meningsmålingerne stået til at vinde valget. På det sidste har den borgerlige kandidat, tidligere finansminister Cardoso, dog indhentet Lula. Nu tyder det på, at ingen af de to kandidater i første valgrunde vil få over halvdelen af stemmerne, og de skal så ud i en anden valgrunde.
Korruption
Lula kommer fra den brasilianske fagbevægelse og var en af metalarbejdernes ledere i kampen mod det tidligere militærdiktatur. Han har stillet sig i spidsen for de forarmedes hungermarcher, og hans parti PT er det eneste brasilianske parti, der er gået fri af korruptionsskandaler. Derfor har mange fattige brasilianere store forhåbninger til Lula.
Men Lulas politik er ikke socialisme. På valgmøder kritiserer han markedskræfternes hærgen, men hans alternativ er blot en mere omsorgsfuld kapitalisme. Han kritiserer de store godsejere på vegne af millioner af jordløse landarbejdere, men beroliger samtidig ejerne med, at der ikke kan blive tale om landkonfiskationer i stor stil.
Han kritiserer de udenlandske banker, der tjener stort på Brasiliens udlandsgæld, men han har samtidig i New York beroliget bankerne om, at hans regering vil betale udlandsgælden.
Arbejderpartiet PT spænder lige fra højresocialdemokrater til revolutionære socialister. Selv om Lula vinder præsidentvalget, tyder meningsmålingerne på, at PT ikke vil have en chance for også at få flertallet i parlamentet. En regering under ledelse af Lula vil fra starten have svært med at gennemføre PT’s valgløfter.
Alligevel vil en valgsejr til Lula kunne udløse en stor optimisme blandt arbejdere og fattige og betyde et yderligere opsving i den brasilianske klassekamp. I forvejen har Brasilien gennem de sidste 10 år været præget af hyppige strejkekampe og jordbesættelser fra de jordløse landarbejderes side.
Generalstrejke
I kulissen venter militæret, der i Brasilien har tradition for militærkup, når regeringerne har fået et lidt for progressivt præg.
Men militæret vil stå over for en stor modstander. Den brasilianske arbejderklasse er vokset enormt i de sidste 20 år. Alene i industrien arbejder over 10 millioner. Den brasilianske fagbevægelse er godt organiseret og har stået for nogle af verdens mest omfattende generalstrejker.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe