Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 107 – September 1994 – side 11

Islam

Vestens skræmmebillede

Anders Schou

Den muslimske tro er efterhånden etableret som den vestlige verdens nye skræmmebillede. Men fundamentalisme udspringer af andre forhold end religionen.

Forfølgelsen af den pakistanske forfatter Taslima Nasrin og attentatet mod franskmænd i Algeriet har igen sat fokus på den islamiske fundamentalisme. Medierne præsenterer ofte fundamentalismen som et grundlæggende træk ved islam, og vi får det indtryk, at islam og religiøs fanatisme er to sider af samme sag.

I virkeligheden kan fundamentalistiske politiske grupper finde et udgangspunkt i alle de store verdensreligioner. I Indien foranstalter fanatiske hinduer i partiet BJP pogromer mod det muslimske mindretal. I USA angriber kristne fundamentalister abortklinikker, og herhjemmme bygger pastor Søren Krarups reaktionære politik på en kristen fundamentalisme, som er organiseret omkring tidsskriftet Tidehverv.

Ikke fundamentalister

Men hverken grundvigianske kristne, folk, som dyrker hinduistiske meditationsteknikkker eller det store flertal af muslimske indvandrere vil bryde sig om at blive slået i hartkorn med fundamentalistiske grupper.

Også den islamiske fundamentalisme udspringer af politiske og sociale forhold – ikke af religionen. I Bangladesh har forskellige dele af landets herskende klasse i mange år brugt fundamentalismen til at slå hinanden i hovedet med. Men Bangladesh er ikke et land befolket med fanatiske galninge. Kun omkring 1500 mødte op, da fundamentalister indkaldte til en demonstration, som krævede, at Sverige skulle udlevere Taslima Nasrin.

Algeriet

I Algeriet har fundamentalisterne i FIS opbakning blandt landets fattige flertal, fordi FIS angriber de herskendes liv i luksus og selv – gennem socialt arbejde i fattigkvarterene – forsøger at afhjælpe den værste elendighed. Og angrebene på Vesten vinder opbakning i en befolkning, der stadig husker den franske kolonialisme, og som ikke fik sin del af indtægterne fra olien, som den vestlige industri blev forsynet med.

Siden et militærkup forhindrede FIS’s valgsejr, har fundamentalisterne bekæmpet regimet. Men FIS kan ikke hjælpe algierne til et bedre liv. Præstestyret i Iran har vist, at fundamentalister ved magten angriber arbejderes, kvinders og religiøse minoriteters rettigheder. Den økonomiske undertrykkelse fortsætter og befolkningen lever stadig i fattigdom.

Fundamentalismen er et reaktionært og forkert svar på reele sociale problemer, som socialister også slås mod. Socialister kan derfor bekæmpe fundamentalisterne ved at opbygge et politisk alternativ, som kan tiltrække utilfredsheden.

Det er derimod forkert at håbe på, at Vestens magthavere vil stoppe fundamentalisterne. Frankrig har lige leveret beviset.

Efter attentatet mod franskmændene i Algeriet har fransk politi gennemført noget, som regeringen kalder en offensiv mod fundamentalisterne.

Racistisk offensiv

Offensiven betyder, at alle med en mørk hudfarve risikerer at blive stoppet på gaden og chikaneret af politiet. Og fransk politi har anholdt en række repræsentanter for den algierske minoritet i Frankrig, blandt andre flere ledere af Venskabsforeningen Algeriet-Frankrig! Samtidig vil regeringen igen gøre det sværere at få fransk statsborgerskab. Regeringen forsøger at vinde indenrigspolitisk opbakning ved at spille på racismen.

Hvis regeringen får held til at isolere de etniske minoriteter, får fundamentalisterne chancen for at vinde fodfæste i Frankrig. Hadet til Vesten og behovet for et stærkt religiøst fælleskab har gode vækstbetingelser i en forfulgt minoritet.

Den islamiske fundamentalismes indflydelse blandt indvandrerne i de vestlige lande bliver ofte overdrevet. Og hvis man ønsker at bekæmpe fundamentalisterne, må man slås for indvandrernes rettigheder – også retten til at være muslim.

Flere artikler fra nr. 107

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Algeriet
Islam

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1284 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside