Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 108 – Oktober 1994 – side 4

Kommentar

Valget ændrede ikke meget

Charlie Lywood

Valgugen var en spændende politisk uge for socialister.

Først og fremmest viste den, at et klart flertal støttede bevarelse af velfærdsstaten. VKZ fik et skud for boven. Samtidige afsløredes det i en opinionsundersøgelse, at et stort flertal er imod at sætte dagpengesatserne ned. Deriblandt et flertal af Venstres egne vælgere. Nyrupregeringen får det svært, når den skal forsøge sig med privatiseringer og nedskæringerne.

Samtidigt viste dagene efter valget, at den samlede tilbagegang for Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, ikke betød en døjt for det stigende antal mennesker, som gør aktiv modstand idag. Psykologistuderende indledte en besættelse af deres institut i København mod studieforringelser. 1.500 anti-nazister drev nazisterne ud af Kværs lørdagen efter valget, og flere tusinde havde ønsket, de var med til det.

Postbudene holdt kongres fredagen efter valget og skærpede deres holdning til besparelserne i postvæsnet. I ugen efter kom det til flere lokale arbejdsnedlæggelser i Hvidovre, Ålborg m.m. Men det er kun toppen af modstanden. Der er et hav af små strejker, protester og demonstrationer rundt omkring i landet. Stemningen af, at “nu er det nok” i arbejderklassen og blandt unge, blev styrket af, at VKZ ikke kom til.

SF straffet

Socialdemokratiet har afskåret sig selv fra den stemning. Længe inden valget havde socialdemokratiet valgt de små borgerlige partier i stedet for at kigge til venstre. Derfor gik de tilbage. Hvis de var gået sammen med SF om et reelt solidarisk alternativ til VKZ, havde de stået meget stærkere. Samtidigt ville det have opmuntret til endnu mere modstand i befolkningen mod de riges ragen til sig.

SF blev kvitteret for tidligere tiders synder og gik to mandater tilbage. Da mange af deres kernevælgere så et anti-EU venstrealternativ i Enhedslisten, fik de kærligheden at føle. Der skete en forskydning på den parlamentariske venstre-reformistiske fløj fra SF til Enhedslisten.

Men selv om SFs og Enhedslistens samlede fremgang var på 4 mandater, så afspejlede det kun 24.000 ekstra stemmer til venstre for Socialdemokratiet i forhold til valget i 1990. Det betød alt i alt, at de kræfter, som parlamentarisk kunne presse Socialdemokratiet til at samarbejde til venstre, ikke blev tilstrækkeligt styrket.

Stem SF

Det har nok undret en og anden læser, at IS pegede på et forstærket SF som et godt valgresultat for socialister. Hvad med Enhedslisten? Var det ikke godt de kom ind? Jo, det er fint, at venstrefløjens unionsmodstand har fået en stemme i Folketinget, men at tro at Enhedslisten repræsenterer noget fundamentalt anderledes end SF er en fejl.

Deres egen valgkamp er det bedste argument for det. Enhedslisten går ikke ind for åbne grænser til alle fattig-flygtningene. De sejler ikke op imod FN som imperialismens forlængede arme. De vil ikke slås for fuld lønkompensation for kortere arbejdstid.

Og selv deres unionsmodstand er mildest talt befængt med nationalisme, som de Dannebrogs-viftende fodboldbilleder i præsentationsprogrammet afslørede. En af deres valgannoncer proklamerede, “Jeg er dansker, ikke SF’er.”

Enhedslisten vil givet løbe ind i mange problemer i Folketinget, fordi listen dækker over mange forskellige holdninger. Der er både revolutionære og reformister og nogle, der vakler frem og tilbage og ikke rigtig vil tage stilling. Det vil give indre kævl og splittelse.

I 1975 betød Venstresocialisternes (VS) valgsejr en enorm tilstrømning af tusindvis håbefulde unge revolutionære. Men VS forspildte sine muligheder, fordi organisationen blev en kastebold mellem de mange forskellige strømninger, som var repræsenteret i VS. Det betød, at så snart tingene gik tilbage, smuldrede hele partiet til at være en næsten ikke eksisterende organisation.

Der er ingen grund til at gentage fiaskoen. Der eksisterer i dag et reelt revolutionært, anti-stalinistisk, internationalistisk alternativ. Det er det, vi er ved at bygge op i IS. Ta’ og vær med.

Flere artikler fra nr. 108

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
DK: Folketingsvalg 1981-2000

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1891 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside