Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 108 – Oktober 1994 – side 5

ØK i Brasilien

Kolonialisme på dansk

Ole Mølholm Jensen

ØK holder den gamle tradition som koloniherrer i hævd. ØK står bag grov udnyttelse af fattige arbejdere i Brasilien.

Det mulitnationale selskab ØK, med adresse i København, er involveret i grov udbytning af fattige arbejdere i Brasilien. Ekstra Bladet har gennem en række artikler dokumenteret, hvilke kolonimagtsmetoder ØK tager i brug for at hæve profitten og aktieudbyttet til de rige aktionærerer.

Dansk Arbejdsgiverforening og LO-toppen bryster sig ellers ofte af, at den danske arbejdsmarkedsstruktur kan bruges som forbillede for andre lande. Der er ligefrem uddannet konsulenter, der rejser til f.eks. de baltiske lande for at undervise i opbygning af arbejdsmarkedet. Det kan selvfølgelig være meget godt, men det er af meget lille værdi overfor virksomheder som ØK.

Der er mange eksempler på ØKs brutale arbejdsgiverpolitik i Brasilien. På ØKs papirfabrik Mapol i Sorocaba, som ligger i delstaten Sao Paulo, er antallet af arbejdsulykker astronomisk højt. Inden for det sidste år har der været 50 alvorlige arbejdsulykker, heraf flere med dødelig udgang.

Dødsulykker

Tidligere har der også været dødsulykker. Blandt andet blev en arbejder beordret til at kravle op på et højt transportbånd, hvorfra han faldt ned og blev dræbt på stedet. ØK ansatte derefter hans datter. Hun blev så fyret, da tidsfristen for klagesager udløb efter to år. På denne måde undgik ØK en klage over en arbejders helt unødvendige død.

Timelønnen for at knokle som ufaglært ved samlebåndet på ØKs fabrik er 6 kr. En faglært tjener det dobbelte. Denne latterligt lave løn skal ses i sammenhæng med, at leveomkostningerne i Brasillien ikke er væsentligt lavere end i Danmark. Brasilien har i flere år haft en galloperende inflation, som har skudt priserne på fødevarer i vejret med raketfart.

Militær mod strejker

Der har også været mange tilfælde af alvorlig forgiftning. Forgiftningen skyldes dårligt drikkevand. I stedet for at tilslutte sig det offentlige vandværk lavede ØK sin egen vandboring i et område med nedsivet foruenet vand. Boringen blev tillige foretaget i et område, hvor der i mange år er blevet hensmidt kemisk affald.

Denne besparelse fra ØKs side betød, at op mod hundrede arbejdere fik alvorlig forgiftning. Først da lod ØK-fabrikkens ledelse sig overtale til at kontrollere drikkevandet.

ØK står heller ikke tilbage fra at bede militæret om hjælp til at tryne utilfredse arbejdere. Ledelsen fyrede tre kvindelige arbejdere, som havde sygemeldt sig efter, at de havde ødelagt håndleddene ved samlebåndet. De øvrige arbejdere gik i strejke i sympati med de fyrede. ØK-ledelsen ringede efter militærpolitiet, som mødte talstærkt op og bankede arbejderne tilbage i arbejde.

Det er ikke kun arbejderne på fabrikken, der er fortørnede over ØK.

Arbejdsdirektoratet i Sao Paulo har krævet virksomheden lukket. Lægen i Sorocaba kritiserer den ØK-ejede fabrik for ikke at tage hensyn til arbejderne. Og formanden for papirarbejdernes fagforening i Sorocaba har rettet en henvendelse til SiD og El-forbundet i Danmark om støtte i kampen mod ØKs grove udnyttelse af arbejderne på fabrikken i Mapol.

Flere artikler fra nr. 108

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Brasilien

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1123 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside