Socialistisk Arbejderavis
Nr. 108 – Oktober 1994 – side 6
Indien
Pesten er tilbage
Martin B. Johansen
Lungepest er brudt ud i Indien, men sygdommen kan nemt udryddes med mere medicin og flere læger.
Et udbrud af lungepest i Indien har foreløbig kostet mindst 100 livet. Hvis sygdommen breder sig til storbyer som Bombay og New Delhi, kan det ende i en ren katastrofe for tusindvis af mennesker.
Den indiske regering er dog mere nervøs for, at pestepidemien vil give landet et negativt ry på verdens børser. Derfor har regeringen mest travlt med at fortælle, at den har sygdommen under kontrol, og samtidig sættes bevæbnede vagter ind for at forhindre pestramte i at forlade hospitaler.
Nem at udrydde
I virkeligheden kan sygdommen nemt udryddes. Antibiotika og anden medicin kan kurere syge, hvis de får medicinen i tide, og der findes også vaccine mod lungepest. Men i mange byer er der mangel på både medicin og læger til at kurere folk.
Lungepest er en ondartet form for byldepest. Denne sygdom – også kaldet “den sorte død” – udryddede op mod en tredjedel af befolkningen i Europa i middelalderen. Sygdommen er meget smitsom og breder sig blandt andet i luften ved hoste. Lungepesten overføres af lopper til gnavere, som derefter spreder sygdommen. Derfor er ordentlige sanitære forhold det vigtigste middel til at udrydde sygdommen.
Men den indiske regering har intet gjort for at forbedre de sanitære forhold i storbyerne. Oven i købet fjernede den i 1987 overvågningen af pestsygdomme. Og den alvorlige økonomiske krise har betydet omfattende nedskæringer på sundhedsvæsnet.
Millionbyen Surat, hvor lungepesten først brød ud, er berygtet for næsten total mangel på rent vand og kloakering i slumkvartererne.
Bystyret i Surat, som kontrolleres af nogle få rige familier med store økonomiske interesser i byens tekstilfabrikker og diamantsliberier, har nægtet at anerkende eksistensen af flere slumkvarterer.
Penge frem for menneskeliv
Derved vil de spare penge ved ikke at forsyne kvartererne med kloakering og vand. Efter, at monsunregnen og medfølgende oversvømmelser hærgede tidligere på sommeren, ligger der rådnende lig af køer, svin og hunde i gaderne.
Selv om regeringen er blevet advaret om risikoen for, at dette kunne fremkalde epidemier af bl.a. pest, har den intet gjort. Regeringen har valgt på kynisk vis, at spare penge frem for at spare menneskeliv.
Billedtekst:
Pesten skyldes dårlige sanitære forhold og mangel på rent vand.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe