Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 109 – November 1994 – side 5

UNICEF fyrer fagligt aktiv

Trine Christensen

For 3 uger siden gik 80 lagerarbejdere på UNICEF i København i strejke. Der har været problemer på arbejdspladsen siden 1992, hvor Jens Lasthein blev direktør for Pakhus-fonden, der administrerer lageret for den danske UNICEF-komité.

Det kulminerede for nylig, da en kollega blev fyret. Han havde passet sit syge barn hele natten. Om morgenen faldt han i søvn og ringede først en time efter varselsfristen kl.9.00. Herefter modtog han et brev af Jens Lasthein, hvori der stod: “Du er fyret og bortvist med øjeblikkelig virkning.”

Fagligt aktiv

Den virkelige grund var ikke, at han ringede en time for sent, men at han var en meget fagligt aktiv kollega, der ikke var bange for at åbne munden og for eksempel klage over arbejdsmiljøet.

Lagerarbejderne krævede deres kammerat genansat, ingen repressalier og bedre arbejdsforhold fremover. Mandag den 24. oktober truede Lasthein med at fritstille alle lagerarbejderne og ansætte nogle nye. I arbejdsretten fredag blev det pålagt alle at gå i arbejde igen. Det gjorde de mandag den 31. oktober. De startede dagen med sang og musik.

Men hermed er sagen ikke slut. Arbejdsretten pålagde dem skærpet bod, 47 kr. i timen, hvilket LO gjorde indsigelser imod. Spørgsmålet om bodens størrelse er derfor stadig uafklaret.

I arbejdsretten ligger nu flere uafklarede sager. Lager og Handel vil køre sag mod arbejdsgiveren om overenskomststridig fyring. På grund af konflikterne med arbejdsgiveren og dårligt arbejdsmiljø, blandt andet for tungt løftearbejde, har lagerarbejderne været under stort pres gennem længere tid.

Under strejken mødtes de hver dag til morgenmøde, hvor de på bedste demokratiske vis stemte om, de skulle fortsætte eller ej. Bagefter uddelegerede de opgaverne, og de lå ikke på den lade side. Hver dag stod de vagt foran UNICEF-bygningen. De har været ude og samle penge ind på en del arbejdspladser, og de fleste steder har de fået sympati og støtte. De har kørt en offensiv støttekampagne, der har givet dem nogle gode erfaringer.

Styrket sammenhold

Alle aktiviteterne mod arbejdsgiveren og for bedre arbejdsforhold har ihvert fald én positiv side: Sammenholdet er styrket. De vil ikke længere finde sig i Lastheins metoder.

Men de er klar over, at de må stå sammen og passe på hinanden, hvis de skal holde til at arbejde for den velgørende organisation UNICEF nogle år endnu.

Billedtekst:
Lagerarbejderne på UNICEF kæmpede i tre uger imod ledelsens fyring af en aktiv kollega.

Flere artikler fra nr. 109

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Se flere artikler af forfatter:
Trine Christensen

Siden er vist 1630 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside