Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 109 – November 1994 – side 6

Palæstina

Nye undertrykkere

Margit Johansen

PLO og Arafats udemokratiske metoder kaster de utilfredse palæstinensere i armene på de islamiske fundamentalister.

I alle de besatte områder var “Frit Palæstina” altid slagordet ved demonstrationer og på husmurene, mens israelerne kontrollerede områderne. Det er stadig slagordet, for Oslo-aftalen mellem PLO og Israel har reelt ikke ændret meget for palæstinenserne.

Forskellen er, at det i dag ikke er israelske soldater, men palæstinensisk politi, der fængsler de islamiske fundamentalister i Hamas og Islamisk Jihad. De islamiske fundamentalister udgør den mest militante opposition til Oslo-aftalen, der sikrede en stærkt svækket Arafat hans politiske overlevelse.

De islamiske kræfter og organisationer var hele vejen op igennem 70’erne og 80’erne støttet af israelerne økonomisk, samtidig fik de våben fra dem og fik lov til at arbejde ugeneret.

Udrensning

Derfor har fundamentalisternes udgangspunkt for at vokse sig store og stærke været ekstremt godt. Israelerne ønskede ved dette samarbejde at svække Arafat/Fatah og ikke mindst at svække venstrefløjen i PLO, især DFLP og PFLP.

Også venstrefløjen er idag udsat for Arafats udrensning af oppositionen mod Oslo-aftalen. Store dele af såvel DFLP som PFLP er meget kritiske eller har helt afvist aftalen. Derfor er palæstinensisk politi blevet beordret til at fængsle ledende folk inden for begge grupper. Aviser er blevet lukket, ikke af israelsk censur, men fordi de har kritiseret Arafat.

Det er gamle venner fra eksilet, der indsættes på ledende poster i de selvstyrende områder, mens lokale folk og oppositionen holdes ude. Kritikken mod Arafat og hans manglende vilje til demokrati er stærkt voksende. Kritikken lød allerede under forhandlingerne, hvor ledende folk fra de besatte områder gik fra delegationen på grund af Arafats egenrådighed.

Fundamentalisternes seneste forsøg på at sabotere Oslo-aftalen har fået israelerne til at true med at afskære de besatte områder helt fra Israel. Det ville være katastrofalt, for Israel har brugt besættelsen til fuldstændig at smadre den palæstinensiske økonomi og produktion, og i stedet knytte områderne uløseligt til Israel.

Ingen hjælp

Den lovede internationale hjælp kigger palæstinenserne stadig efter. Så hvis Gaza nu isoleres vil forholdene i flygtningelejrene blive så dårlige, at et oprør er uundgåeligt. Israelerne vil kunne få et påskud til at gribe ind igen, eller Arafat må selv klare ærterne og gribe til endnu grovere undertrykkelse. En situationen, som yderligere vil styrke fundamentalisternes position.

Israel har fået meget ud af aftalen. Boykotten fra de arabiske lande er delvist hævet, og landene i Den Alliancefri bevægelse er i gang med at etablere handelsaftaler med Israel. Den israelske økonomi er styrket. Det er i dette lys aftalen med Jordan skal ses. Den skaffer Israel længere ind i varmen og det samme gælder Jordan, der efter Irak-Kuwait/USA krigen har været igennem en kraftig økonomisk nedtur på grund af støtten til Irak.

Billedtekst:
Forskellen for palæstinenserne efter fredsaftalen er, at de nu bliver arresteret af palæstinensisk og ikke israelsk politi.

Flere artikler fra nr. 109

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1777 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside