Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 109 – November 1994 – side 10

Frygter kampen om lønnen

Lene Junker

Overenskomstforhandlingerne er den vigtigste samfundsøkonomiske begivenhed i 1995. Ordene er økonomiminister Marianne Jelveds – og det har hun helt ret i.

Regeringen frygter nærmest overenskomstforhandlingerne og appellerer kraftigt til arbejdsmarkedets parter om, at den danske lønudvikling holdes under udviklingen i udlandet.

Frygter selvtillid

Regeringen er bange for, at arbejderklassen vil bruge overenskomsterne til at omsætte selvtilliden og forventningerne til kontante resultater.

Marianne Jelved har meldt ud, at der er råd til i alt 2,9% stigning i 95, hvoraf de 2% allerede er brugt af aftaler i overenskomsten fra 1993.

Regeringen er dog parat til at inddrage erhvervslivets og fagbevægelsens topfolk i forhandlinger om de sidste håndører – 0,9%.

Før LO’s repræsentantskabsmøde d. 25. oktober var Finn Thorgrimsson meget positiv overfor regeringens invitation. Men LO’s repræsentantskab afviste forpligtende trepartsforhandlinger.

Flere topforhandlere ønskede modsat LO’s formand at lægge luft til regeringens smalle lønramme. Sandsynligvis fordi de også har fornemmet, at forventningerne blandt de menige medlemmer er større end i 1993.

F.eks. har Poul Winckler, som er chefforhandler for ca. 700.000 amts- og kommunalt ansatte i KTO, lagt luft til regeringens lønramme på 2,9% og snakker om 4,5-5% som rimeligt. Også Willy Strube fra CO-industri med ca. 300.000 medlemmer giver udtryk for samme holdning.

Den sidste tids faglige aktioner blandt Poul Wincklers medlemmer i den offentlige sektor tyder på, at der ikke bare er forventninger, men også vilje til at kæmpe for bedre løn og arbejdsvilkår.

En lang række grupper blandt offentligt ansatte er for længst gået ud med krav om kraftige lønforhøjelser – fra 8 til 20%. Det drejer sig bl.a. om sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter og lærere. Den akutte mangel på arbejdskraft inden for flere af disse faggrupper gør, at de står stærkt i forhandlingerne.

Metal

Traditionelt er der fokus på metalarbejderne ved overenskomsterne. Denne overenskomst er ingen undtagelse, hvor interessen samler sig om den fleksible arbejdstid.

Metals formand, Max Bæhring har ikke droppet ideen om den mere fleksible arbejdstid, selvom metalkongressen afviste det.

Generelt er arbejdsløsheden faldet i metalindustrien. Det giver selvtillid på arbejdspladserne og et godt grundlag for en god overenskomst.

 

Flere artikler fra nr. 109

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1589 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside