Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 109 – November 1994 – side 13

Film: Oliver Stone: “Natural Born Killer”

Afstumpet vold i en afstumpet verden

Jan Hoby

Oliver Stones nye film, Natural Born Killer er et filmisk anklageskrift mod kapitalismens umenneskelighed.

Det er en af de mest kontroversielle og provokerende film produceret i Hollywood nogensinde.

Filmen er vædet i symbolik, men budskabet, sympatien og løsningen står klart. Den retter en ødelæggende kritik mod kernefamiliens såkaldte værdier. Men hovedanklagen rettes mod medierne, politiet og fængselssystemet.

Natural Born Killer er historien om et ungt par, Mickey og Mallory, der er vokset op under 80’ernes reaganisme. Mickey og Mallory er et produkt af en afstumpet og rædselsfuld opvækst. Som filmen udvikler sig, ses det tydeligt, at Mickey og Mallory ikke har noget valg. Stone viser, at samfundets mordere bliver skabt og ikke er født sådan.

I filmens første halvdel følger vi Mickey og Mallory i deres volds odysse af en rejse gennem det sydvestlige USA, hvorunder de dræber 52 mennesker.

Oliver Stone trækker en vigtig skillelinie mellem forskellige former for vold i samfundet. Nogle af Mickeys og Mallorys mord vises i al deres afstumpethed og brutalitet, men samtidig med en vis forståelse. Blandt andet mordet på Mallorys groteske og ynkelige forældre, som fysisk og psykisk har voldtaget deres børn.

I et interview med medieluderen Wayne Gail formår Mickey at afsløre magthavernes dobbeltmoral, når det gælder menneskeliv. 52 liv er intet mod den massedestruktion og vold, som sker i industriens og profittens hellige navn.

Mickeys interview bliver dråben, der får bægret til at flyde over. Fangerne gør oprør, og man glædes, da bødlernes skæbne bliver beseglet.

Oliver Stone giver os ikke mulighed for ukritisk at vælge Mickeys og Mallorys side men tvinger publikum til at forstå årsag og virkning i samfundet.

Natural Born Killer er en film, som alle, der ønsker at forandre verden, skal se, fordi den trods voldsinfernoet, viser, at der er håb og en fremtid.

Billedtekst:
Mordere bliver skabt af samfundet. De er ikke født sådan.

Flere artikler fra nr. 109

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1454 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside