Socialistisk Arbejderavis
Nr. 110 – December 1994 – side 13
Ole Sohn: “Der var bud efter dem”
30’ernes helte
Jørgen Lund
30’erne og 2. Verdenskrig står for mange unge i dag som en heltemodig periode, hvor unge dengang gik til aktiv og væbnet kamp mod fascismen.
Ole Sohn har skrevet en bog, som stort set bekræfter den opfattelse.
Fire unge kommunisters historie bliver fortalt med vægt på indsatsen i den spanske borgerkrig fra 1936 til 39, og med vægt på 2 af deltagernes arbejde under besættelsen og erfaringer, fra den danske regerings tjenesteivrige indespærring af kommunister under krigen og senere de hæslige erfaringer fra kz-lejren Stutthof.
Ole Sohn har således skrevet endnu en bog om veteranerne fra den danske kommunistiske bevægelse. Det har han politisk og journalistisk gjort ret ukritisk, med vægt på dramatiske detaljer, og uden egentlig at besvare sit eget formål: “... et billede af, hvad der fik unge til at kaste sig ud i en kamp på liv og død for en sag, de troede på.”
Men de fire er fælles om at have været aktive i de kommunistiske partiers fælles verdensparti, Kominterns, illegale apparat. Og dermed får Ole Sohn fortalt en hel del af en enorm spændende historie, som desværre ikke gør det helt klart, hvorfor fascismen er en dødelig fjende for arbejderbevægelsen. Men det er en historie, der fortjener at blive fortalt for nye generationer af unge.
Næsten halvdelen af bogen handler om den tyske kommunist Victor Preiss, der var emigrant i Danmark i 30’erne. Efter sin deltagelse i den spanske borgerkrigs internationale brigader, ender han i Sovjetunionen. Her bliver han offer for intriger og som så mange udenlandske kommunister i Sovjetunionen for politiske overgreb under Stalin-tidens sygelige mistænkelighed, og bliver idømt 25 år i arbejdslejr.
De tre andre beretninger handler om danske kommunister. Der bliver fortalt spændende om den spanske borgerkrig, kommunistpartiets interne forberedelse af det illegale arbejde i besættelsens begyndelse og om det illegale kommunistiske arbejde i 30’erne.
Men fordi vi i foråret 1995 står over for en kommende national slåen sig på brystet-begejstring for indsatsen under besættelsen, er det vigtigt at læse og huske denne bogs historier om, hvordan nogle betalte prisen for den danske regerings og det danske politis skændige og grundlovskrænkende lovgivning imod, og tilbageholdelse af, danske kommunister, og senere udlevering til tyskerne og overførsel til kz-lejr.
Der er mange beretninger om netop disse ting. Og jeg savner en liste med henvisninger til en række af de bedste. Men Ole Sohns bog lægger op til den nødvendige mod-historie her op til 50-året for Besættelsens ophør.
Ole Sohn:
“Der var bud efter dem: Fire skæbnefortællinger fra 30’ernes revolutionære miljø.”
Forlaget Vindrose. 252 sider, illustreret, 248 kr.
Billedtekst:
Ole Sohns bog indeholder spændende historier om danske kommunisters indsats i den spanske borgerkrig og i den danske modstandsbevægelse.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe