Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 110 – December 1994 – side 13

Bog: “Blekingegade 2, 1. th.”

Gruppen i Blekingegade

Jørgen Lund

En sidegade på Amager har fået sin plads i den danske kriminalhistorie, fordi Blekingegade 2, 1. th. var den sidste dæklejlighed for en lille gruppe af danskere, der begik kriminalitet for at støtte befrielsesbevægelser i den 3. verden.

Dermed har gruppen også fået sin særlige plads på den danske venstrefløjshistorie, da de begik røveriet i postkontorets gård i Købmagergade i 1988. Her blev en ung politibetjent dræbt af røvernes varselsskud.

I den ellers sikre dæklejlighed i Blekingegade fandt politiet et lager af stjålne våben, beregnet til palæstinenserne, sammen med gruppens arkiv, rekvisitter, falske dokumenter, drejebøger og ufuldendte planer.

En række af gruppens medlemmer blev i 1991 efter en retssag, der i bogen kaldes “Teater for folket”, idømt op til 10 års fængsel.

Bogen er en godt fortalt historie om de dømte, om hvordan deres politiske og kriminelle løbebane udvikler sig. Den er åben omkring medlemmernes problemer med at leve et dobbeltliv og giver et ikke usympatisk billede af gruppen.

Vægten i bogen er ikke lagt på deres kriminelle indsamlinger, på de utrolige veltilrettelagte og udførte røverier.

Den største mangel er, at bogen ikke fortæller om, hvad gruppens medlemmer mener politisk i dag. Vægten er lagt på medlemmernes moralske overvejelser siden. Intet om hvad andre på venstrefløjen mener. Det er mere om gruppens medlemmer end om dens politik. Men bogen er værd at læse – som den halve historie om Blekingegade-gruppen.

Blekingegade 2, 1. th.
Af Betina Bendix og Lene Løvschall.
154 sider, illustreret, 198 kr.

Flere artikler fra nr. 110

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund

Siden er vist 1826 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside