Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 11 – August 1985 – side 2

Kapitalismen skaber racisme

Ågot Berger

Racismen er en direkte følge af den økonomiske krise. Regeringens krisepolitik har ramt tusindvis af arbejdsløse med mangel på boliger, arbejdsløshed og faldende levestandard.

I stedet for at alle dele af arbejderklassen går til samlet kamp imod den kapitalistiske krise synes det som en nemmere løsning at trampe på folk, der er dårligere stillet.

[ Velkommen ]

De er velkomne her!

Reaktionære grupper får større muligheder for at spille på racehadet, når demoraliseringen øges. En sådan demoralisering var et resultat af den »socialistiske« Mitterand-regerings forsøg på at modernisere og menneskeliggøre kapitalismen. Resultatet har været det værste angreb på arbejderbefolkningen end nogen borgerlig regering har turdet i mange år. Igennem de sidste par år er racisme og racistiske overfald på indvandrere steget. Ved det sidste kommunevalg kunne fascisten Le Pen og hans parti Front National i nogle områder samle 30% af stemmerne omkring en kampagne, der gjorde indvandrerne til syndebukken.

Når illusionerne er tabt om både en borgerlig og en socialdemokratisk krisepolitik, kan racisme sprede sig som en steppebrand. Springet til fascisme er ikke langt. Det er fascisterne, der organiserer bøllerne til at angribe indvandrere, faglige aktivister og socialister.

En fascistisk tendens og øget racisme bliver svaret, så længe der ikke er opbygget en revolutionær tendens, som er stærk nok til at være et alternativ.

Bekæmp racisterne

Selv om man ikke skal overvurdere de organiserede racistiske kræfter i Danmark i dag, er det afgørende at stoppe dem i opløbet. På alle fronter bekæmpe ALLE udtryk for racistiske angreb og direkte terror mod flygtninge og indvandrere.

Som revolutionære socialister er vi villige til at kæmpe sammen med alle, som reelt ønsker at bekæmpe racisterne.

Samtidig vil vi argumentere for, at presset som gør, at folk som ikke i udgangspunktet er politisk reaktionære, bliver racister, er en utryg materiel situation. I jagten efter syndebukke hopper nogle på den reaktionære propaganda om, at det er indvandrernes skyld. For at fjerne grobunden for racismen må det materielle grundlag for disse ideer fjernes.

Derfor skal antiracismen ikke begrænses til borgerlig humanisme. Det eneste konsekvente svar er en socialistisk løsning. Derfor skal indvandrere og flygtninge gå aktivt ind i kampen mod kapitalismen – også i Danmark.

Konsekvente forsvarere

Oplysningskampagner er ikke nok. Anti-racister skal ved alle lejligheder rejse argumenterne mod racismen. På værtshuse, busholdepladser, arbejdspladser og i butikker. Ikke gemme sig bort og vige uden om en diskussion, som trækker op, men ved enhver lejlighed være parat til at give indvandrerne politisk og fysisk støtte mod overgreb.

Argumenterne skal ud på arbejdspladserne. Her er magten til at fjerne grundlaget for racehadet og hele den kapitalistiske økonomi. Det er her, kammeratskabet og solidariteten skal opbygges og kraften for at kæmpe nogle bedre forhold igennem ligger.

Aprilstrejkerne var befriende fremvisning af fælles kamp, og der blev aldrig spurgt om nationalitet på blokaderne. For en stund forsvandt også fremmedhadet fra avisernes spalter.

Flere artikler fra nr. 11

Flere numre fra 1985

Se flere artikler om emnet:
Racisme

Se flere artikler af forfatter:
Ågot Berger

Siden er vist 2306 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside