Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 110 – December 1994 – side 14

Interview med Maj-Britt Bidstrup, RBF

Arbejdsgiverne udnytter fremmedhadet

Restaurations- og Bryggeriarbejder Forbundet, RBF, er en af de få fagforeninger, der er aktive mod racisme. Socialistisk Arbejderavis har talt med Maj-Britt Bidstrup, som er nyvalgt formand for forbundet.

På jeres kongres havde I en heftig diskussion om indvandrere og racisme. Hvorfor kom den op?

- RBF har et indvandrerudvalg, som har lavet en handlingsplan, hvori der er et afsnit om integration og støtte til indvandrernes ret til familiesammenføringer. Det ønskede en københavnsk afdeling slettet. Heldigvis blev handlingsplanen vedtaget med stort flertal.

- Jeg tror, at diskussionen kommer op, fordi indvandrerne får “under-hunde-jobbene” med den laveste status. Det medfører, at der bliver trampet nedad og de udsættes for “fremmedfrygt”. Arbejdsgiverne udnytter situationen og misbruger ansatte fra fremmede lande til ekstra arbejde eller opgaver udenfor overenskomsten.

Er racismen blevet værre i den senere tid?

- Generelt er problemet accelereret, fordi folk siger mere og mere “de tager arbejdet” og “de bruger vores understøttelse”.

- Jeg oplever, at besparelserne på sygehusene og ventelisterne bruges mod indvandrerne. Problemet med racisme eller den negative vinkel på indvandrerne i medierne er taget meget til i de sidste par år, og det bærer medierne en del af skylden for.

Dårligt af LO

Har du nogle bud på, hvad fagbevægelsen skal gøre?

- I RBF er 12½% af medlemmerne indvandrere og det stiller os nogle opgaver. Vi har engelsksprogede sider i vores fagblad, vi laver kurser for indvandrere om overenskomsten. Specielt gør vi noget ud af at oplyse om den del af overenskomsten, som pålægger arbejdsgiveren at informere om ansættelse og arbejdsgangen på et  sprog, som indvandrerne forstår.

- Jeg synes, at fagbevægelsen gør for lidt, selvom kampagnen "plads til alle" er en lille begyndelse. Men der er en ringe opbakning, også økonomisk, fra forbund uden mange indvandrere. I den forbindelse er det dårligt, at LO har nedlagt sit indvandrerudvalg.

Hvad kan den enkelte gøre på sin arbejdsplads?

- Man kan arbejde for en personalepolitik for indvandrere. Det betyder, at man skal få dem ind på arbejdspladsen, og de skal ha’ et job de er kvalificeret til og ikke kun “under-hunde-jobbene”.

- Det andet er at tage diskussionen op på arbejdspladsen og i fagforeningen. Hvis vi bringer argumenterne åbent frem kan vi bedre imødegå racisme og fremmedfrygt. Og heldigvis gør flere og flere det.

Billedtekst:
“Finansloven vil øge presset på indvandrerne, fordi de bliver skubbet ud af A-kasserne” (foto: Nina Lemvig-Müller)

 

Flere artikler fra nr. 110

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Andre LO-forbund

Siden er vist 1586 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside