Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 2

Nørrebro

Nej til politi og hærværk

Lørdag den 7. januar deltog omkring 300 på et møde i Blågårdens Medborgerhus på Nørrebro om hærværket nytårsnat i bydelen.

På mødet var der en entydig stemning om, at det, der skete nytårsnat, var noget skidt. Selvom ikke ret mange er vilde med McDonald’s, så mente de ikke, at brosten og hærværk er måden at bekæmpe McDonald’s på.

De autonome grupper på Nørrebro fik derfor også en del kritik af deres måde at arbejde på. Mange er trætte af de autonomes politiske hang til brosten og hærværk.

Selvom de autonome tager afstand fra hærværket i Blågårdsgade, kan de ikke frasiges et politisk ansvar for at grupper af unge følger deres eksempel på politisk kamp og ikke skelner mellem forskellige typer af forretningsvinduer.

Den autonome kampform er politisk elitær og individualistisk. Flertallet på mødet efterlyste kollektive løsninger på problemerne på Nørrebro.

Der var stor enighed om, at mere politi på Nørrebro ikke er nogen løsning. I det omfang, der overhovedet skal være politi, skal det være et nærpoliti der tager de sociale problemer alvorligt.

Der var også kraftig kritik på mødet af den manglende kommunale støtte til at give indhold i tilværelsen for den store gruppe af unge mellem 13 og 18 år på Nørrebro. Beboerhusene har alt for få økonomiske ressourcer. Sociale projekter som Sjakket, der forsøger at ‘samle’ de unge på Nørrebro op, er nu lukningstruet.

Der bør tilføres langt flere økonomiske ressourcer til bydelene i København. Ikke bare Nørrebro men også på fx Vesterbro er der meget få tilbud til unge, samtidig med at fremtiden forekommer dyster og meningsløs.

Politikerne ud af trit

De reaktioner, der er kommet fra Christiansborg angående begivenhederne på Nørrebro nytårsnat, er typisk helt ude af trit med beboernes krav og ønsker. Justitsminister Bjørn Westh mente, at løsningen var mere overvågning af politiske miljøer.

De borgerlige snakkede om mere politi, lov og orden. Ingen snakkede om, at almindelige mennesker i København rammes af sociale nedskæringer og arbejdsløshed.

På den baggrund er det ikke mærkeligt, at flere og flere unge på Nørrebro giver fingeren til et system, der intet har at tilbyde dem.

Sagen er bare, at reelle forbedringer for almindelige mennesker på Nørrebro ikke kommer gennem hærværk, men gennem kollektive aktioner for forbedringer.

Billedtekst:
Ikke ret mange på Nørrebro synes, at hærværk er politisk klogt.

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1439 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside