Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 3

IS mener

Socialpolitik der splitter

Nyrup-regeringen har startet det nye år med en stor bekymring for de arbejdsløse. Flere ministre har været fremme med krav om sociale kapitler i de nye overenskomster.

Dette går ud på at skabe garantier om ansættelse af udstødte fra arbejdsmarkedet med løntilskud til virksomhederne. De skal ansættes til mere fleksibel arbejdstid og lavere løn. Bliver det ikke gennemført, truer arbejdsminister Jytte Andersen med lovindgreb.

Det er selvfølgelig udmærket, at Nyrup-regeringen bekymrer sig for de udstødte og for velfærdssamfundets udvikling. Men regeringens centrale politiske indgreb i 1994 øgede netop den sociale ulighed. Skattereformen gav til de rige og tog fra almindelige lønmodtagere og pensionister, og låneomlægningen skabte merforbrug for de rige og ikke for lejere. Endelig skød regeringen de få positive politiske initiativer i sænk.

Solidaritet

Den århusianske skraldemandsmodel var netop et solidarisk forsøg fra arbejderne selv på at få flere i arbejde. Den blev afskaffet med finansloven for 1995, som også forringede  orlovsmulighederne generelt. Så hvis regeringens bekymring for de arbejdsløse var reel, kunne de have forlænget orlovsordningerne i stedet for at ødelægge dem.

Baggrunden for regeringens nye udspil er derfor en ganske anden end bekymring for de udstødte. Det er et forsøg på at splitte fagbevægelsen frem til overenskomstfornyelsen. Nu skal fagbevægelsen føle ansvar for regeringens fejlslagne arbejdsmarkeds- og socialpolitik.

Samtidig er det et forsøg på at dreje overenskomstforhandlingerne væk fra de lønkrav, som fagbevægelsen har rejst.

Der er derfor al mulig grund til at gå imod regeringens krav om sociale kapitler i overenskomsterne.

Sæt tempoet ned

Samtidig må fagbevægelsen kæmpe for kortere arbejdstid, bedre orlovsmuligheder og højere løn. I stedet for enkelte skånejobs skal fagbevægelsen slås for nedsat arbejdstempo, så alle kan være med.

Billedtekst:
Regeringen vil skyde ansvaret for den høje arbejdsløshed over på fagforeningerne.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1663 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside