Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 6

Bosnien: Deling af krigsbyttet

Jakob Nerup

Den nyeste fredsplan for deling af Bosnien handler om fordeling af værdierne mellem magthaverne.

Alle mennesker ønsker fred og stop for krigen i ex-Jugoslavien. Derfor er der næsten frit spil i medierne for de store imperialistiske magters ledere til at fremstille sig selv som fredsmælgere.

Sandheden er en helt anden. Den nuværende fredsplan er udarbejdet efter de oprindelige ønsker fra såvel stormagterne som magthaverne i Serbien og Kroatien. Nemlig en opdeling af Bosnien mellem bosniske muslimer i føderation med Kroatien og de bosniske serbere i føderation med Serbien.

Hermed kan der skabes to stabile centre for den kommende økonomiske udbytning af arbejderne i området.

Stormagternes delingsplan har intet med den almindelige befolknings ønsker at gøre. Fredsplanen opererer nemlig med, at der kan trækkes grænser efter etniske linier og visse økonomiske hensyn.

At disse ting i dag kan gå op i en højere enhed, skyldes de effektive etniske udrensninger og FNs medvirken til krigens forlængelse.

Krigens logik

Som det kan ses på kortet er de områder og byer, der præger mediernes overskrifter, der hvor produktion og råstofferne findes.

Der er jo sjældent noget særligt etnisk ved en bjergtop eller en flod, hvorimod kulminen, fabrikken og kraftværket lokker mere.

Derfor går frontlinierne og fredsforhandlingerne i høj grad ud på fordeling af værdierne mellem magthaverne.

Krigens økonomiske logik illustreres godt af professor og chefredaktør Lubisa Rajic fra Beograd. Han siger til dagbladet Information d. 7. januar:

“Krigen i Bosnien raser fortsat, selv om sanktionerne har været indført i 2½ år. Milosovic sidder lige så sikkert i sadlen som før. Det der er sket er, at den gamle middelklasse ganske enkelt er udraderet, mens en ny overklasse, de der lever af krigen, er blevet meget, meget rige.”

Videre siger han om denne nye overklasse: “Staten og smuglerne har samme interesser. Det fører til en sammensmeltning mellem statsapparatet og mafiaen – og dermed igen til en kriminalisering af samfundet.”

Måske kommer freden til Bosnien, mens krigens bagmænd og stormagternes ledere finder sammen om den mest effektive udbytning af krigens ofre og kommende arbejdskraft.

Billedtekst:
Det øverste kort er stormagternes delingsplan.  Det nederste viser ressourcefordelingen.

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1553 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside