Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 6

USA: Højreskred

Ulla Nielsen

USA er på vej mod højre, hedder det i medierne i disse dage. Sandt er det, at begge kongressens kamre efter det sidste valg for første gang i mange mange år har republikansk flertal.

Anført at den ekstremt højreorienterede Newt Gingrich forsøger det amerikanske højre at gennemføre, hvad de kalder en “Contract with America”. Denne “kontrakt” vil, hvis den gennemføres, betyde skattelettelser til de rige betalt af de fattige, skærpet kurs overfor kriminalteten, yderligere indskrænkninger i retten til abort m.v.

Angreb på enlige mødre

Gingrich tilhører den gruppering i amerikansk politik, som mener, at sociale ydelser ikke løser problemer. De udgør tværtimod problemet, fordi de mennesker, som modtager dem, holdes fast i en fattigdomskultur.

En del af denne kultur er de mange enlige mødre, som efter Gingrich’s opfattelse udelukkende får børn og lever som enlige for at få mulighed for at modtage sociale ydelser.

Realiteten i det amerikanske samfund er, at det såkaldte opsving, som er i gang i øjeblikket, skærper de reelle problemer for de fleste amerikanere.

De forholdsvis velbetalte jobs i industrien forsvinder, og de nye jobs, som skabes, er usikre lavtlønnede jobs i servicesektoren. Der er millioner af arbejdende amerikanere, som lever under fattigdomsgrænsen.

I den situation kan det umiddelbart undre, at højrefløjen kan score points ved valgene. Hvis man betragter situationen lidt nærmere, er det imidlertid ikke så mærkeligt.

Det var kun ca. 40% af vælgerne der stemte til kongresvalget. Disse 40% udgøres først og fremmest af hvide mænd fra middelklassen.

Mistillid til systemet

Det store flertal af amerikanerne har fuldstændigt mistet tilliden til det politiske system. Mange havde måske efter det sidste præsidentvalg sat deres lid til, at valget af demokraten Bill Clinton ville betyde forbedringer, men virkeligheden har vist noget andet.

Clintons reaktion på republikanernes valgsejr var da også med det samme at gå ud med løfter om skattelettelser til de rige, skattelettelser som i betragtning af det store budgetunderskud, kun vil kunne betales af de fattige.

Svagt alternativ

Det store problem er, at der ikke er noget politisk alternativ for den almindelige amerikaner. Enkelte nøgterne amerikanske kommentatorer er klar over det og ser det ikke kun som et problem for arbejderklassen.

Som Barbara Ehrenreich udtrykker det: “Set fra de velbjærgedes side er den største fare i virkeligheden ikke, at der opstår et klassebevidst venstreorienteret politisk alternativ. Den største fare består i, at der ikke gør det.”

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Ulla Nielsen

Siden er vist 1709 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside