Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 8

RUC

Det betaler sig at protestere

Harald Lillevang

Selv i januar er studerende i aktivitet. En eksamensboykot og forberedelsen til et universitetstræf er i gang.

Januar er traditionelt en måned, de fleste studerende får ødelagt af eksamensterperi. Men i januar i år foregår der også andet end terperi.

En gruppe 1. års-studerende på Roskilde Universitetscenter har indledt en aktion mod eksamensterperiet, som de mener er ødelæggende for deres forhold som studerende.

“Efter kun 4 måneders studietid skal vi nu op til en slags stopprøve, hvor vi vil blive målt og vejet mod hinanden. Det ødelægger vores studiemiljø og vores muligheder for fordybelse. I stedet bliver vi tvunget ind i et overfladfisk eksamensterapi,” fortæller Kasper Munk Nizam til Socialistisk Arbejderavis.

Den upopulære eksamen sker på baggrund af en skriftlig opgave, som de studerende vil deponere hos en advokat i stedet for at aflevere den på universitetet.

Opgaverne bliver hos advokaten, indtil de studerende har fået deres krav indfriet. Kravet lyder, at prøven, hvor folk kan dumpe, skal erstattes af en evaluering sammen med lærere og medstuderende. “Sådan en evaluering vil give os en konstruktiv kritik af vores arbejde,” siger Kasper.

Gå med i aktionen

Indtil videre står de studerende i ét ud af tre huse på den samfundsvidenskabelige basisuddannelse bag aktionen. “Vi opfordrer de studerende i de andre huse til at gå med i aktionen,” fortæller Kasper.

De RUC-studerendes aktion er rettet mod den eksamensfixering, som alle studerende er tvunget ud i, og som rigtigt mange er utilfredse med. Kampen og utilfredsheden mod stopprøverne, der sidste år samlede opbakning på alle landets universiteter, kan udtrykkes i de RUC-studerendes parole: “Vi studerer for at forstå – ikke for at bestå”.

De RUC-studerendes aktion udtrykker en stemning mod terperiet og den overfladiske ensretning af studierne, som deles af mange andre studerende. Derfor er det oplagt at søge opbakning bag aktionen ikke bare på RUC, men også på andre uddannelsessteder.

En opbakning, der kan skabes ved at tage ud og fortælle om aktionen, iværksætte en underskriftsindsamling eller indkalde til en demonstration.

De aktionerende kan kontaktes via Kasper Munk Nizam på tlf.  31 67 29 00.

Universitetstræf

Studerende fra hele landet mødes i weekenden 3.-5. februar til et universitetstræf på Københavns Universitet Amager. Indkalderne til træffet fortæller, at efteråret '94 har givet de studerende en ny erfaring: “På baggrund af efterårets aktioner og universitetsbesættelser ved vi nu, at det betaler sig at protestere.”

Universitetstræffet bliver indkaldt i samme ånd. “Vi har vundet små sejre, men nu er det tid til at vinde de store,” står der i invitationen til træffet, som på forhånd lægger op til en landsdækkende aktionsuge for bedre studieforhold i uge 7.

Træffet er en opmuntrende mulighed for alle aktive studerende til at diskutere med flere, hvordan kampen for bedre studieforhold skærpes.

Men træffets succes afhænger også af, om det bliver aktive studerende, der til dagligt færdes på universiteterne, eller selvtilstrækkelige studenterpolitikere, der kommer til at dominere diskussionerne. Gå derfor ud til studiekammeraterne og mobilisér til træffet!

Tilmelding og oplysninger om træffet: 31 54 44 97 mandag til fredag kl. 14 – 16.

Billedtekst:
1. årsstuderende på RUC tager tråden op fra studenrende på statskundskab sidste år. De deponerer deres stopprøver.

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Universitets-studerende

Se flere artikler af forfatter:
Harald Lillevang

Siden er vist 1473 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside