Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 111 – Januar 1995 – side 13

John Heartfield-udstilling

Jørgen Lund

John Heartfield-udstillingen på Grafisk Museum i Odense er forlænget 14 dage, til og med søndag den 22. januar. (Kl. 10-17, undt. mandag, entre 20 kr., børn m.v. 10 kr.)

Derfra skal udstillingen af de 60 Heartfield-billeder videre til andre byer i provinsen (bl.a. Ålborg og Vejle) og i august 95 kommer den til Arbejdermuseet i København.

Heartfield levede fra 1891 til 1968 og bliver husket for hans anti-nazistiske fotomontager fra 30’erne. De blev udbredt som plakater og ikke mindst som illustrationer i det kommunistiske kunst-propagandatidsskrift A-I-Z (Arbeiter Illustrierte Zeitung).

De blev også brugt i tidens anti-nazistiske og progressive tidsskrifter, og siden gengivet i historiebøgerne, så de fleste i dag nok kender Heartfields mest berømte billede fra 1932 – af den hilsende Hitler, der modtager penge ned i hånden fra den anonyme kapitalist bag ved, under citatet “Millioner står bag mig”.

Han var ikke den eneste, men den stærkeste bruger af fotomontagen: den politiske kunstform, hvor fotografiernes enkle dokumentariske virkelighed bliver klippet og klistret sammen med overraskende virkning til en politisk påvirkning.

Det var Heartfields formål, og det lykkedes så godt, at billederne stadig i dag stadig har et klart budskab som socialistisk satire og sandhed.

Flere artikler fra nr. 111

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund

Siden er vist 1411 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside