Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 112 – Februar 1995 – side 5

Aktioner mod nedskæringer

Ole Mølholm Jensen

Der er igen optræk til strejker i daginstitutionerne, fordi kommunerne atter forsøger at skære ned.

Mange kommuner over hele landet forsøger i øjeblikket at få opfyldt deres egne løfter om pasningsgaranti i daginstitutionerne ved at forringe forholdene for både børn og ansatte på daginstitutionerne.

Typisk tager Kommunernes Landsforening rundt og opmåler vindueskarme, toiletter og garderober for så at konkludere, at der da sagtens kan være ti børn ekstra i lokalerne.

Det sker samtidig med, at søskenderabatten er blevet forringet, og at forældrebetalingen samlet er blevet forhøjet.

Disse forringelser har heldigvis givet mange reaktioner. I Tårnby strejkede pædagogerne mod merindskrivningen i tre dage fra den 19. januar og fik ændret kommunes planer.

Andre steder vil kommunerne skære i antallet af ansatte. Det var nedskæringer på 18 millioner på personalet, der fik omkring 6.000 ansatte, børn og forældre til at demonstrere mod nedskæringer i København den 19. januar.

I Århus er kommunen kommet med et sparekatalog, hvor der i alt foreslås besparelser på 60 millioner på daginstitutionerne. Det skal blandt andet ske ved færre ansatte på fritidshjemmene, fyring af rengørings- og køkkenpersonale og afskaffelse af fritidshjem til børn over 10 år.

Modstanden organiseres

De ansatte og forældrene er igang med at organisere modstanden mod nedskæringerne. På efterårets generalforsamlinger i de pædagogiske fagforeninger blev det enstemmigt besluttet, at det ville kræve omfattende aktiviteter at fjerne kommunens nedskæringer. Det er nu ved at blive omsat i aktiviteter.

At aktiviteter som strejke og demonstrationer er vejen til at fjerne nedskæringerne, viste pædagogerne i Silkeborg, hvor de bare ved at true med strejke fik forhandlinger i gang med kommunen om oprettelse af 42 nye stillinger på grund af personalemangel.

Hvis kommunen ikke giver sig i løbet af en måned, er der allerede indkaldt til fagligt møde for at tage stilling til om strejketruslen skal omsættes i handling.

Billedtekst:
Pædagogerne forbereder sig på at kæmpe nedskæringerne tilbage.

Flere artikler fra nr. 112

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1699 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside