Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 2

Èn mand truer verdensøkonomien

Den eksklusive engelske bank Barings er krakket. Årsagen er, at en 28-årig børsmægler gennem 3 uger fra bankens filial i Singapore spekulerede i japanske aktier.

Han havde forventet, at de japanske aktier ville stige, men det modsatte skete. Spekulationen har kostet over 6 milliarder kr. og har gjort det umuligt at redde banken – og dens 4.000 ansatte.

Men bankkrakket kan rive større dele af verdensøkonomien med sig. Umiddelbart efter krakket begyndte det internationale valutamarked at reagere. Det engelske pund begyndte at falde drastisk i værdi, og uroen bredte sig til andre valutaer, og blandt andet også til den danske krone.

Bagatel

Mads Jacobsen fra Den Danske Bank forsøgte at bagatellisere skandalen. Han udtalte, “at nu skulle vi ikke blive talblinde”.

Det er enorme summer, der jongleres med på børserne verden over. Alene Den Danske Bank har såkaldt finansielle instrumenter for over 2.000 milliarder kr. Barings krakkede på grund af spekulation i sådanne instrumenter.

Bankkrakket har sat magt-havernes hykleri i relief, når de snakker om, at vi ikke skal stirre os blinde på, om én enkelt mands spekulation har kostet fem eller seks millarder. Det er de samme folk, der bliver fuldstændig hysteriske, hvis almindelige menneskers løn stiger 10 øre.

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1556 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside