Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 2

Proms

Ulighed for loven

Det danske retsvæsen har igen vist, at princippet om “lighed for loven” ikke skal forstås bogstaveligt.

Grafittimalere behandles som grove voldsforbrydere, mens miljøsvin idømmes symbolske bøder.

Retssagen mod Proms Kemiske fabrik udviklede sig til en ren farce. Proms var anklaget for igennem en årrække bevidst at have udledt forurenet spildevand og fusket med oplysningerne overfor amtet om udledningen. Der er ingen tvivl om, at anklagen mod Proms er rigtig. Proms ledelse har indrømmet forureningen. Miljøtekniske vurderinger har nu fastslået, at der skal fjernes ti metet af jorden på området, som følge af Proms årelange forurening med spildevand og nedgravning af kemikalier.

Alle tiltalte ender alligevel med næsten total frifindelse. Straffen for det årelange hærværk på miljøet blev latterlig lille. Den ene direktør fik en bøde på 25.000 kr., og laboratoriechefen fik 40 dages betinget fængsel. Selvom det er en lidt hårdere straf end den totale frifindelse sidste år ved byretten, så er det næsten det samme som ingen straf.

Grafitti

Anderledes konsekvent optræder ordensmagten over for unge mennesker der laver lidt grafitti. I Vallensbæk er tre unge mellem 18 og 19 år fængslet 13 dage i isolation, for at have lavet lidt grafitti på S-togs stationen.

De tiltales nu for hærværk inden for en strafferamme på op til fire år. De unge er isolationsfængslet, så de ikke kan afstemme hinandens historier, og bliver i de borgerlige medier udstillet som hærværksmænd, der bør stoppes.

Isolation

Forskellen på behandlingen af de unge grafittimalere og så direktørerne fra Proms er slående. Det ville næsten være utænkeligt i dagens Danmark, at politiet isolationsfængslede de ansvarlige direktører, når et firma laver hærværk på naturen, vel og mærke ikke bare en gang, men over en årrække. Direktørernes hærværk behandles med nænsom hånd, mens unge grafittimalere behandles som farlige forbrydere.

Pengepungens størrelse spiller åbenlyst en stor rolle for, hvordan vi behandles i det danske retssystem. Har du penge får du ingen straf,  har du ingen så falder hammeren.

Billedtekst:
Retssagen mod Proms Kemiske fabrik har været en ren farce.

Se også:
SAA 113: Proms igen

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1588 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside