Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 7

Tyskland: Helvede vil bryde løs

Jens Klüver

Tyske metalarbejdere kræver 6% mere i løn. Nægter arbejdsgiverne at betale, udløses den største strejke siden 2. verdenskrig.

I Tyskland er den største strejke siden 2. verdenskrig under opsejling, med mere end 4 mill. arbejdere i konflikt. De tyske metalarbejdere stiller krav om at få del i den tyske industris stadig stigende profitter.

88,4 pct. af de bayerske metalarbejdere sagde i slutningen af februar ja til at gå i strejke, for at sætte magt bag deres krav til den nye overenskomst.

Det er 11 år siden, at det tyske metalarbejderforbund, IG Metall, har været i en større strejke. Og med 3.5 mill. medlemmer er det Europas største enkeltforbund.

Strejken er i første omgang koncentreret omkring de store industrikoncerner i Nürnberg, Augsburg og Ingolstadt, men der er stor sandsynlighed for, at strejken spreder sig til resten af Tyskland. Især efter at arbejdsgiverne har truet med lockout, – Helvedet vil bryde løs og det vil være slut med freden i hver eneste by i Tyskland – har et ledende medlem af fagforeningen udtalt.

Utilfredsheden blandt metalarbejderne er stor, hvilket man tydeligt kunne danne sig et indtryk af, inden urafstemningen blev gennemført. Da havde over 200.000 arbejdere været ude i kortvarige advarselsstrejker. På selve dagen for igangsættelsen af strejken i Bayern nedlagde metalarbejdere i Baden-Württemberg, Hessen, Rheinland-Pfalz og i Saarland arbejdet i sympatiaktioner.

Baggrunden for strejken er, at IG Metall's krav om 6 pct. mere i løn pure er blevet afvist af arbejdsgiverne i Gesamtmetall. Arbejdsgiverne havde på intet tidspunkt i de foregående lønforhandlinger fremlagt et alternativt forslag, selv om der har været over 20 forhandlingsrunder.

Arbejdsgiverne splittet

Tilsyneladende har arbejdsgiverne satset på, at IG Metall af sig selv ville komme med indrømmelser. På grund af en højere indkomstskat, ekstra 7,5 pct. i år, og højere egenbetaling til syge- og socialforsikringer er der blandt metalarbejderne stor opbakning for lønforhøjelse. Den tyske regering har i år indført skattelettelser for de rige, og industrien har fået rekordstore overskud.

Arbejdsgiverorganisationens totale afvisning har skabt intern uro på arbejdsgiversiden. Således har formanden for de mellemstore virksomheder udtalt, at det er en frækhed fra arbejdsgivernes side, at de ikke er kommet med et konkret forhandlingsudspil.

Det er ikke kun blandt metalarbejderne, at vreden og kampviljen vokser. Også blandt de ansatte i kemiindustrien er utilfredsheden med arbejdsgiverne så stor, at man planlægger at gå i strejke. Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen, og en eventuel strejke vil kunne bryde ud omkring den 7. marts.

Der er mulighed for, at den største arbejdskamp i Tyskland efter 2. verdenskrig er under opsejling. Derfor er det vigtigt, at metalarbejdernes kamp for bedre løn og arbejdsforhold er en inspiration for danske arbejdere.

Billedtekst:
Med 3,5 millioner medlemmer vil det tyske metalarbejderforbund kunne udløse den største strejke siden 2. verdenkrig.

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1783 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside