Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 7

Mexico: Oprøret ulmer

Ole Mølholm Jensen

Problemerne tårner sig op for den herskende klasse i Mexico.

Hver gang de forsøger at få styr på økonomien breder krisen sig, og hver gang de angriber Zapatisternes nationale befrielseshær (EZLN), vokser støtten til dem.

I de seneste måneder er det gået helt galt med den mexicanske økonomi. I december sidste år faldt kursen på den mexicanske valuta, peso’en, med 40%. Reelt gik Mexico bankerot. Kun hurtig kapitaltilførsel fra USA og Verdensbanken holder liv i økonomien. Først ville præsident Clinton bevilge 40 milliarder $, hvilket det nye republikanske flertal i kongressen modsatte sig. Derefter bevilgede Clinton 20 milliarder $ uden om kongressen, og Verdensbanken gik ind med yderligere 30 milliarder $. Baggrunden for hjælpen er dobbelt.

På den ene side rammer krisen i den mexicanske økonomi tilbage på USA. Mexico er, sammen med blandt andre USA, med i frihandelsorganisationen NAFTA. Den amerikanske eksport til Mexico er faldet drastisk i takt med den økonomiske krise, i 1995 forventes et tab på 20 milliarder $.

USA vil stoppe oprør

På den anden side er USA stærkt interesseret i bekæmpelsen af EZLN. Oprøret i Mexico kan nemt sprede sig til USA, hvor der er mange mexicanere. Således er det ingen tilfældighed, at den mexicanske præsident Ernesto Zedillo den 9. februar i år lancerede et nyt angreb på Zapatisterne. Dette hænger direkte sammen med de aftaler, der blev indgået mellem Clinton og Mexico om betingelserne for at modtage de mange milliarder dollars.

Ud over angrebet på EZLN skulle levevilkårene i Mexico yderligere forringes. De hårde angreb på levevilkårene er ekstremt farlige for den herskende klasse i Mexico, når Zapatisterne i EZLN samtidig har fremgang. Derfor skulle de smadres.

Men angrebene på Zapatisterne er slået fejl for præsident Zedillo. Oplysningen om, at Zapatisternes leder Marcos er tidligere universitetslektor, havde til formål at splitte bevægelsen. Dette slog heldigvis fejl. I stedet gik 100.000 arbejdere i demonstration i Mexico City under parolen “Vi er alle Marcos”. Og de fornyede militære angreb på zapatisternes tilholdssteder i Chiapas-provinsen har blot øget støtten til Zapatisterne.

Præsident Zedillo og den herskende klasse i Mexico er ved at miste grebet om landet. Et oprør over hele Mexico er rykket nærmere. Et ulmende oprør, som også giver den herskende klasse i USA sved på panden og tænder håb for millioner af mennesker.

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Mexico

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1095 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside