Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 7

Frankrig: Balladur i knæ

Ole Mølholm Jensen

Demonstrationer og aktioner fra offentlig ansatte og studenter har tilføjet premierminister Balladur endnu et nederlag.

I 1994 blev den borgerlige franske regering 4 gange tvunget på tilbagetog. Lige fra flymekanikere, landmænd, over fiskere til studenter fik de alle gennem strejker, demonstrationer og aktioner den franske regering til at gå i knæ. Nedskæringsforslagene blev hver gang trukket tilbage.

Den 9. og 10. februar i år skete det igen. Balladur lancerede et forslag som skulle begrænse mulighederne for at komme på universitetet for de studerende fra de tekniske skoler.

Forslaget fik 100.000 til at gå i demonstration mod forslaget. Ikke bare studerende fra de tekniske skoler, men også lærerne og hospitalsarbejdere demonstrerede. Alene i Paris gik 20.000 i protestdemonstration.

De mange demonstrationer landet over, fik minderne frem om studenterdemonstrationerne sidste år hvor 500.000 studerende var i aktion. Balldur skyndte sig at gå på retræte. Planerne blev droppet, og Balladur inviterede de studerende til forhandlinger.

Under pres

Balladur er i det hele taget sat under pres af en voksende utilfredshed og kampvilje i arbejderklassen. I februar har der været strejke blandt lufthavnsansatte, flypersonale, postarbejdere og jernbanearbejdere.

Senest er sømændene gået i 48 timers strejke i protest mod det britiske færgeselskab, Meridian Ferries, der anvender underbetalt arbejdskraft på færgerne. Færgehavnene er blevet blokeret af sømændene, og på trods af at politiet er blevet sat ind mod de strejkende sømænd, har de fastholdt blokaderne.

Franske TV-kommentatorer er begyndt at snakke om faren for en “varm sommer”. Også de franske arbejdsgivere er bange for et større oprør fra arbejderklassen. De vil forhandle med fagforeningen CPNF om etablering af en ny social kontrakt for at opretholde den sociale orden.

Begivenhederne i Frankrig bør inspirere alle i Danmark, der tror det er muligt at slås forbedringer igennem. Selvom arbejdsgiverne og regeringen lyder ekstremt selvsikre, så er de nemme at presse tilbage gennem strejker, demonstrationer og aktioner.

Billedtekst:
Aktionerende studenter fik den franske regering til at trække et forslag om begrænsning af adgang til universiteterne tilbage.

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1554 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside