Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 114 – April 1995 – side 3

IS mener

Politisk grød

De politiske partier er i krise. Medlemstallene rasler ned og panikken breder sig.

Regeringen og de konservative er gået sammen om at bevillige flere penge til Folketingets partier, som alle er gået sammen om en kampagne for at få flere folk til at melde sig ind i partierne.

Lad det være sagt med det samme. Vi er ikke enige i, at tiden er løbet fra partier, og at kun enkeltsagsbevægelser har en chance i fremtiden.

Vi går ind for partier, som har en samlet holdning til samfundets fremtidige udvikling. Men både bevillingerne og den fælles kampagne er spildte kræfter, fordi problemet udspringer fra partiernes egen politik.

Alle partierne i Folketinget tager deres udgangspunkt i, at ‘nationens økonomi’ skal hænge sammen. Stort set ingen tager udgangspunkt i, hvordan almindelige mennesker skal få deres økonomi til at hænge sammen. Lønnen, understøttelsen, SU'en og så videre har af hensyn til den nationale økonomi ikke fået lov til at vokse i takt med at søskenderabatten i daginstitutionerne bliver fjernet og moms og afgifter stiger.

Dette hensyn betyder endvidere, at den offentlige service forringes.

Politiske uenigheder mellem partierne på Christiansborg kan rummes indenfor denne ansvarlighed for nationens økonomi. De politiske diskussioner handler for det meste om, hvordan ansvarligheden bedst forvaltes.

Samme resultat

Den diskussion rager de fleste en høstblomst, for resultatet – uanset om der er tale om en socialdemokratisk eller borgerlig regering – bliver alligevel det samme. Nedskæringer, ventelister til sygehuse og nul-stigning i almindelige menneskers indkomst.

Ligeså med argumentet om, at en god nationaløkonomi er til alles bedste. Mens almindelige menneskers liv bliver forringet af nedskæringerne, lempes arveafgiften for de rige. Budgettet for Øresundsbroen forhøjes og folketingsmedlemmernes løn og tilskuddet til Folketingets partier stiger. Det er altså ikke alle, der skal holde igen af hensyn til nationens økonomi.

Derfor er der heller ikke mange, der ser en pointe i at være medlem af et politisk parti. Da slet ikke, når medlemmernes indflydelse kun gælder valget af folketingskandidater.

Der er brug for et socialistisk alternativ, som tager udgangspunkt i, hvordan tilværelsen for almindelige mennesker kan forme sig på en anstændig måde.

Men der er også brug for et alternativ, hvor medlemmer og sympatisører kan gøre en forskel, der rækker længere end deres kontingentkroner og stemmer på folketingskandidaterne.

Ideer til handling

Den aktive modstand mod nedskæringer, privatiseringer og mod fagpampernes udsalg ved overenskomsten vokser for tiden. Masser af mennesker er vrede, men mangler ideer til hvordan de selv kan gøre noget aktivt.

IS forsøger at opbygge et aktivt, kæmpende alternativ til den politiske grød, der præger Christiansborg. Vi har masser af ideer, både til, hvordan vi på længere sigt kan få indført socialisme, men også til hvordan vi alle kan være med til styrke modstanden mod magthavernes krisepolitik.

Men vi kunne godt bruge flere aktive folk til at få ideerne ført ud i livet.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 114

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1653 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside