Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 115 – Maj 1995 – side 2

Planlægger nye angreb på arbejdsløse

Der er officielt stadig 300.000 arbejdsløse. Folk, som erhvervslivet ikke vil bruge. Alligevel snakker regeringen og arbejdsgiverne om, at det største problem er, at motivationen til at få et arbejde er for lille.

Det vil de gøre noget ved. Ikke ved at forbedre forholdene på arbejdspladserne, men ved at gøre de i forvejen utålelige forhold for arbejdsløse endnu mere utålelige.

Den såkaldte velfærdskommision, der er blevet nedsat for at dokumentere, at der ikke er råd til velfærd, kommer i maj med en rapport, som anbefaler nedskæringer i de sociale ydelser. Rådighedsbegrebet skal strammes op – eller sagt på en anden måde: det skal være lettere at fratage folk deres understøttelse eller bistandshjælp.

Tvangsarbejde

Socialminister Karen Jespersen vil have øget omfanget af tvangsarbejde for unge på bistandshjælp.

Det seneste udspil er kommet fra økonomiminister Marianne Jelved. Hun vil gøre det sværere at opnå retten til dagpenge. Hvis det står til hende er det ikke nok med 26 ugers arbejde og et års medlemskab af en a-kasse. Nu skal man både have en videregående uddannelse på mindst halvandet år og erhvervserfaring, hvis man vil have dagpenge.

“Det er ikke af økonomiske årsager,” siger Marianne Jelved. Det ville hun også få svært ved at få nogen til at hoppe på, når hun samtidig har travlt med at understrege, hvor god den danske økonomi er. Det er i virkeligheden for de unges egen skyld, siger hun. De skal tvinges til at tage en uddannelser, fordi de så nemmere kan få job.

Men udviklingen i beskæftigelsen viser imidlertid, at arbejdsløsheden falder mest blandt ufaglærte, mens arbejdsløsheden blandt akademikere stiger.

Når socialdemokratiske og borgerlige politikere alligevel snubler over hinanden i forsøget på at finde de mest ondsindede angreb på de arbejdsløse, så skyldes det i virkeligheden, at de ikke kan gøre noget nævneværdigt for at bekæmpe arbejdsløsheden. I stedet kan de bekæmpe de arbejdsløse. Så gør de da i det mindste noget.

Flere artikler fra nr. 115

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1481 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside