Socialistisk Arbejderavis
Nr. 115 – Maj 1995 – side 5
Knebent ja til overenskomst
Martin B. Johansen
Afstemningen om overenskomsterne afslører omfattende utilfredshed med fleksibel arbejdstid og lave lønstigninger.
Overenskomsterne på LO-området blev som forventet vedtaget. Men det skete med den snævreste ja-margen siden 2. verdenskrig, når man ser på de år, hvor overenskomsten blev vedtaget.
Afstemningen viser, at der findes et stort mindretal i arbejderklassen, som er utilfredse med LO-toppens eftergivenhed over for arbejdsgiverne. Den utilfredshed kan nemt slå over i strejker, når de nye regler om fleksibel arbejdstid skal gennemføres på de enkelte arbejdspladser.
Tæt på nej-flertal
Afstemningsresultatet var kun godt 10.000 stemmer fra et nej-flertal. Og der var faktisk et meget markant nej-flertal i en række forbund: Dansk El-Forbund (95% nej), Grafisk Forbund (69,4%), Malerforbundet (71,1%), NNF – herunder slagteriarbejderne (86,8%), Restaurations- og Bryggeriarbejder Forbundet (82,4%). I SID stemte 55,7% nej.
Men afstemningsreglerne gør, at der ikke bliver konflikt inden for disse områder. Forligsmanden kan ganske enkelt vælge at “sammenkæde” forskellige overenskomster, således at stemmerne tælles sammen i én stor pulje. Det betyder i praksis, at store faggrupper som HK og Kvindeligt Arbejderforbund, hvor der traditionelt er stort ja-flertal, bliver brugt til at tvinge en overenskomst ned over hovedet på fx slagteriarbejderne.
Ved denne overenskomst valgte forligsmanden at sammenkæde alle forligene inden for LO-området. Arbejdsgiverne turde ikke gentage erfaringerne fra 1993, hvor slagteriernes arbejdsgivere troede, at de kunne vinde en konflikt med slagteriarbejderne på spørgsmålet om længere daglig arbejdstid. Derfor blev slagteriarbejderne ikke sammenkædet med resten af LO, hvorefter de stemte overenskomstforslaget massivt ned. I den efterfølgende konflikt led arbejdsgiverne et ydmygende nederlag.
At der er flertal af ja-stemmer står i kontrast til, at der er meget stor utilfredshed med den nye overenskomsts regler om fleksibel arbejdstid og lave lønstigninger. Forklaringen er, at der ikke er blevet ført en effektiv nej-kampagne fra de fagforeninger, som var imod overenskomsten. De har godt nok anbefalet deres egne medlemmer at stemme nej, men de mange modstandere af overenskomsten, som findes i alle andre fagforeninger, blev overladt til forbundsledelsernes heftige ja-propaganda.
Metal
En effektiv nej-kampagne på tværs af arbejdspladser og fagforeninger kunne have givet et flertal af nej-stemmer. Det viste sig nemlig, at i de fagforeninger, som anbefalede medlemmerne at stemme nej, er der store nej-flertal. I Metal-Horsens var der fx 80% nej, og i de københavnske metal-afdelinger 5, 12 og 15 stemte mellem 77 og 81% nej.
For Metal som helhed stemte 53,1% ja. Ved tidligere overenskomster har helt op mod 80% stemt ja. Den snævre ja-margen i Metal er udtryk for den store utilfredshed med fleksibel arbejdstid blandt metalarbejderne.
Lav stemmeprocent
Stemmeprocenten var denne gang den laveste nogen sinde. Kun hver tredje (33,1%) deltog i afstemningen. Årsagen er, at mange betragter det som spild af tid at stemme, fordi resultatet næsten er givet på forhånd. Afstemningsreglerne kræver nemlig, at mindst 35% af samtlige stemmeberettigede stemmer nej for at et forslag kan forkastes – ellers er det automatisk vedtaget.
Det betyder, at selv om samtlige, der stemte denne gang, havde stemt nej, så var forslaget alligevel vedtaget.
Vanen tro kræver LO nu forligsmandsloven ændret, således at 35%-reglen bliver fjernet. Men det gjorde LO også i 1991 og 1993. Arbejdsminister Jytte Andersen har udtalt, at hun ikke vil stille forslag om at ændre forligsmandsloven, før LO og arbejdsgiverne er blevet enige.
Men den holdning giver reelt arbejdsgiverne vetoret overfor at ændre loven. Og arbejdsgiverne er godt tilfredse med 35%-reglen, fordi den ret effektivt forhindrer konflikter.
Billedtekst:
LO og arbejdsgiverne er lettet over, at overenskomsten blev vedtaget.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe