Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 3

IS mener

Stop den liberalistiske grådighed

Venstre tordner stadig frem i meningsmålingerne, hvis der var valg nu, ville de få 10 ekstra mandater.

På gymnasierne er Venstres Ungdom efterhånden blevet en stor plage. Og værst af alt, så mærker flere og flere konsekvenserne af Venstres politik.

Det er ikke kun de fyrede buschauffører i Esbjerg, der er blevet ramt af privatiseringer.

Efter at ISS overtog madlavningen til de ældre fra kommunen i Lyngby-Taarbæk er madens kvalitet blevet dårligere, mener halvdelen af de ældre. På Rigshospitalet er det efterhånden en kendt sag, at der ikke er blevet gjort ordentligt rent siden Jysk Rengøring overtog rengøringen fra hospitalets egne rengøringsfolk.

Og som om, det ikke var slemt nok, hvad regeringen foretager sig, så hyler Venstre og Konservative op om, at underskuddet på statens finanser er for stort. Der skal spares endnu mere.

At VKZ ønsker endnu flere besparelser end regeringen hidtil har foretaget ændrer ikke noget ved, at regeringens politik hovedsageligt er i overensstemmelse med Venstres liberalisme.

Hensynsløshed

Liberalismen går i al sin enkelhed ud på, at hensynet til andre og hensynet til de svage må vige for markedskræfternes rå og kyniske hærgen. Velfærdsstaten, som i princippet skal tage sig af de syge og svage grupper i samfundet, skal afmonteres, fordi det ikke kan lade sig gøre at skabe profit på den slags ting.

Kun de rige, de stærke og de egoistiske folk med rundsave på albuerne skal have en plads på solsiden i det fremtidige liberalistiske helvede. Skæbnen for alle andre er: enten arbejd hårdere til en lavere løn eller gå til grunde.

Liberalismen er med andre ord rendyrket klassepolitik til gavn for den herskende klasse. Al snak om, at markedskræfterne skaber vækst for alle i samfundet, eller at privatiseringer forbedrer servicen og samtidig sparer skattekroner er ren glasur.

Nu’ det nok

Men folk har fået nok. Det viser opbakningen bag de fyrede Ri-Bus chauffører d. 20. april og 70% af befolkningens opbakning til sygeplejerskernes strejke. Gennem foråret har forældre og pædagoger strejket og aktioneret mod forringelserne af børnepasningen i daginstitutionerne. Og det er med god grund, for en undersøgelse foretaget af pædagogforbundet BUPL viser, at der i løbet af de sidste 10 år er kommet 10.000 flere børn i institutionerne uden at der er kommet flere pædagoger til at passe dem.

Vi er mange, der ønsker en anden udvikling – nemlig en udvikling i retning af et samfund, der på anstændig vis kan og vil tage sig af de syge, børnene, de arbejdsløse og de ældre. Ikke mindst vokser utilfredsheden blandt de socialdemokratiske græsrødder.

Men hvorfor vokser Venstres stemmeandel så, når så mange er utilfredse med konsekvenserne af privatiseringer og nedskæringer?

For det første er det vigtigt at slå fast, at mange af de stemmer som tilflyder Venstre kommer fra andre borgerlige partier. Venstre er blevet den borgerlige lejrs bannerfører for egoismen og liberalismen, fordi de mest højtråbende har ført sig frem.

Intet alternativ

Men den anden del af forklaringen er, at Venstre også erobrer stemmer fra Socialdemokratiet. Det skyldes ganske enkelt, at Socialdemokratiet ikke fremstår som et alternativ til VKZ. De er ikke noget bolværk mod angrebene på velfærdsstaten, men er dem, der gennemfører dem. Socialdemokratiets jokken rundt i samtlige de spinatbede, som de kan få øje på gør, at de i det hele taget ikke er noget alternativ til noget som helst.

Alternativet til liberalismen kommer et helt andet sted fra. Det kommer fra den solidariske støtte til grupper som de fyrede Ri-Bus chauffører og sygeplejerskerne. Men solidariteten mangler et politisk udtryk, som kan pege på, at hvis vi skal have et samfund, som er solidarisk menneskevenligt, så må vi af med det kapitalistiske system, hvor det er profitten der er moses og profeterne. Vi må have et socialistisk samfund.

Ideerne skal spredes

Ideerne om et sådan samfund eksisterer allerede. Man kan blandt andet læse om dem i herværende avis. Det der mangler er, at der er nogle flere som køber, sælger, læser og diskuterer avisen. Ideerne om et socialistisk samfund kommer rigtigt mange ved, derfor skal de også spredes mest muligt. Bliv derfor aktiv socialist.

Billedtekst:
Regeringen viderefører VKZ’ politik med privatiseringer og nedskæringer.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1697 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside