Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 7

Zaire

Ny ‘dræber-virus’ skyldes fattigdom

Martin B. Johansen

Udbruddet af den farlige ebola-virus skyldes ikke en overnaturlig “naturens hævn” men meget jordnær fattigdom.

Det nylige udbrud af ebola-virus i den afrikanske stat Zaïre har i pressen ført til overskrifter som “dræber-virus” og “regnskovens hævn”. De fleste går let hen over den kendsgerning, at stigende fattigdom er den væsentligste årsag til, at sygdommen på meget kort tid har kostet over 100 dødsofre.

Den nuværende epidemi kan spores tilbage til én enkelt person, som døde på hospitalet i byen Kikwit. Det ville have været enden på dén historie, hvis de sanitære forhold havde været i orden.

Men hospitalet i Kikwit har, som de fleste andre i det fattige Zaïre, ikke råd til at opretholde den nødvendige hygiejne. Derfor spredte ebola sig hurtigt til flere af hospitalets ansatte, som bragte sygdommen videre ud i byen.

Ebola er en farlig virus, som ikke kan bekæmpes af nogen kendte lægemidler. Smittede dør i løbet af to uger. Men smitten er ikke let at overføre. Den kan kun overføres gennem direkte kontakt med inficerede kropsvæsker.

Uanset ebola’s farlighed opfører den sig ikke anderledes end andre former for virus som influenza eller rabies. Derfor er det også nemt at beskytte sig imod sygdommen. WHO har sagt, at brug af steriliseret udstyr, gummihandsker og beskyttelsesdragter vil kunne stoppe epidemien.

Kendt sygdom

De fleste medier bruger ebola-epidemien til at oppiske en stemning af, at der er opstået en ny sygdom, som truer hele menneskeheden med udryddelse. Men ebola er ikke noget nyt fænomen. Den har været kendt i næsten 20 år fra tidligere epidemier i bl.a. Zaïre og Sudan. Og allerede ved de tidligere udbrud har læger været klar over, at dårlig hygiejne er hovedårsagen til, at smitten bliver spredt.

Derfor er det den stigende fattigdom i mange afrikanske lande, som er den væsentligste årsag til epidemien. Zaïre har tidligere været et meget rigt land på grund af store mineralske ressourcer. Men i jagten på disse ressourcer har stater som Frankrig, Belgien og USA understøttet det diktatoriske Mobutu-regime, som de satte til magten i 1965.

I dag betaler Zaïre milliarder af kroner hvert år i rente til vestens banker. Multinationale mineselskaber tjener også godt på landets ressourcer.

Til gengæld er arbejdsløsheden enorm, og for de få, der har arbejde, kan lønnen kun med nød og næppe holde sulten fra døren. Kombinationen af sult og dårlig ernæring sammen med mangel på rent vand, elektricitet og kloakering i byer som Kikwit er ideel for, at sygdomme kan spredes hurtigt.

Vesten

I de seneste år har vestlige regeringer indført sanktioner overfor Mobutu-regimet. Men sanktionerne har for det første ikke fjernet diktatoren, og for det andet har de direkte medført, at en kampagne for at standse AIDS-smitten er blevet stoppet af økonomiske årsager. En vigtig del af den kampagne var at forsyne landets hospitaler med rene nåle og sprøjter.

Vesten har derfor spillet en vigtig rolle i at skabe betingelserne for ebola-epidemien. Men det bliver stort set forbigået af medierne. I stedet giver de os spekulative teorier om, at ebola er et “regnskovs-virus”, som er faldet ned fra træerne. Selv om hverken Kikwit eller de andre steder, hvor ebola har været i udbrud, ligger i regnskovsområder.

Billedtekst:
Der er ikke råd til de nødvendige sanitære forhold, fordi der bliver taget mere hensyn til de vestlige banker og firmaers profit.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Congo/Zaire

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1329 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside