Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 7

Frankrig

Frygter social uro efter valget

Jens Klüver

Sejrsrusen efter valget af Chirac var kort. Nu frygter de borgerlige en “tredje valgrunde”.

Sejren til den konservative Jacques Chirac var det mindst interessante ved præsidentvalget i Frankrig.

Det interessante – og foruroligende – ved valget er, at det ekstreme højre i første runde fik 20% af stemmerne.

Det andet vigtige element, der både prægede valgkampen og vil få betydning fremover, er den sociale uro og frygten for arbejdsløshed samtidig med virksomhedernes stadigt stigende overskud.

Racisten Le Pens fremgang viser, at fransk politik ikke har udfordret den ekstreme højrefløj. Tværtimod har de ledende franske politikere i de seneste år gjort Le Pens holdninger stuerene ved at udtrykke forståelse for fremmedhadet. Især i Balladur’s regeringsperiode op til præsidentvalget er hetzen mod især franskmænd af algerisk herkomst blevet forøget. Samtidig forsøgte Balladur sig med en kampagne om lov og orden, fordi flere og flere franske arbejdere og studenter demonstrerede imod fyringer og offentlige nedskæringer.

Løfter

Netop disse demonstrationer har aftvunget Jacques Chirac løfter om at gøre noget ved arbejdsløsheden og den stadig mere omfattende sociale udstødning.

I løbet af valgkampen har han således støttet hjemløse, som besatte tomme huse i Paris, og han har indrømmet, at højere løn ikke betyder højere arbejdsløshed.

Men man skal ikke komme med for store forhåbninger om forbedringer. Jacques Chirac vil med sin konservative regering videreføre den erhvervsvenlige politik, hvor virksomhedernes mulighed for at forøge deres profitter vil være i højsædet. Derfor har flere borgerlige iagttagere også udtrykt frygt for at der vil komme en “tredje valgrunde”, som er præget af protestaktioner og strejker på grund af stridigheder om løn, sociale forhold og mindretalsrettigheder.

Forandring

De borgerliges frygt er socialisters håb. For kun ved fortsat at strejke, aktionere og demonstrere kan de franske arbejdere og studerende gøre sig håb om få virkelige forandringer.

Billedtekst:
Jacques Chirac vandt det franske præsidentvalg, men kun få tror, han vil opfylde løfterne.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1750 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside