Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 7

Sydafrika

Mandelas brudte løfter

Karen Lodal

Det er tid for selvransagelse for Sydafrikas præsident, Nelson Mandela. Han kom til magten for et år siden på flotte løfter om forbedringer af levevilkårene, demokratiet og så videre.

Men befolkningen er desillusioneret, for Mandela har ikke holdt mange, om nogen, af sine løfter. Kun sølle 3% af budgettet bliver brugt på boliger. Det betyder i realiteten, at kun 800 ud af de lovede 200.000 boliger er blevet bygget. Til sammenligning bliver der brugt 7,2% på forsvar, og 6,9% på administration i regeringen!

Arbejderfjendske forslag er kommet på bordet. Man vil give funktionærer ret til at lockoute arbejdere, og politiet bruger med retten på deres side hunde og piske mod strejkende.

Lærerne fik ved overenskomstforhandlingerne tilbudt 1,4% lønstigning i et land med en inflation på 11%, men ved trusler om strejke gav arbejdsgiverne sig, og man endte på 5%.

Tvetydig

Mandelas egen holdning er tvetydig. Han ved, at en stor del af stemmerne ved valget sidste år kom fra arbejdere, som i ham så muligheden for en radikal ændring af forholdene. Nu fører han en politik, hvor han støtter kapitalejerne på bekostning af sine egne vælgere.

Det er svært at se en sammenhæng, når man tænker på Mandelas egen vej til magten. Han var aldrig nået så langt, hvis ikke han havde haft baglandet i orden. De forhold, han selv kæmpede imod, er nu hvad han byder sine tidligere allierede, nemlig arbejderklassen.

Mandela er nødt til at tage stilling til landets massive problemer, i forhold til de løfter, han blev valgt på. Han siger i et interview i anledning af hans første år som præsident, “at det kommer til at tage måneder eller endda fem år”, før løfterne er indfriet.

Socialister

Det er en dristig udtalelse. I Sydafrika er 30% af befolkningen analfabeter, 2,3 millioner sydafrikanere lider under fejlernæring, og den gennemsnitlige løn for en sort er 13% af hvad en hvid tjener. Revolutionære partier som Internationale Socialister oplever en kæmpe fremgang, fordi befolkningen ikke længere har tiltro til de mere etablerede partier. For den almindelige sydafrikaner er kampen ikke slut.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Karen Lodal

Siden er vist 1215 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside