Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 13

Arbejdstilsynet: “En arbejdsdag i Danmark”

Arbejdernes dagbog

Arbejdstilsynet: En arbejdsdag i Danmark. 48 s., gratis.

Stresset arbejdsdag, ensformigt arbejde og arbejdsgivere, der giver fanden i arbejdsmiljøet det er, hvad man kan stifte bekendtskab med, når man læser arbejdstilsynets lille bog: “En arbejdsdag i Danmark.”

Opfattelserne af, at monotont og slidsomt arbejde er på vej til at blive afløst af de kreative og udviklende arbejde får et skud for boven. Bogen er et udpluk af mere end 300 dagbogsberetninger fra hverdagen på danske arbejdspladser. Ordene er folks egne og det er krads læsning.

En ekspedient i en parfumeforretning beretter: “Jeg står i et parfumeri, og klokken 13.00 er luften beklumret med forskellige dufte, og man er træt, og dermed begynder hovedpinen... I 1993 blev der i afdelingen med 100 ansatte “spist” for 10.000 kr. hovedpinepiller.”

Unge arbejdere er ofte specielt udsat. “Et af de største problemer for nye lærlinge indenfor næsten alle fag er, at de ikke ved, hvornår de kan sige fra. Mange gange kan man blive bedt om at gøre farlige og ulovlige ting... Men alligevel gør man det, fordi man er bange for konsekvenserne ved at afslå at udføre arbejdet,” skriver en elektrikerlærling. 2.000 unge kommer årligt til skade på arbejdspladsen.

Stress er blevet stadigt mere udbredt. På en silketrykfabrik blev arbejderne inddelt i selvstyrende grupper. “Så blev vi uvenner, og blev bagefter i produktionen, og jeg fik stress af det og blev af lægen anbefalet at søge arbejde i en anden afdeling.”

Sygeplejersker, lærere og socialrådgiver har flere beretninger om en stresset hverdag. En sagsbehandler skriver: “Det er dybt tragisk, når man kan se sine kolleger blive mere og mere grå i ansigterne... der er indimellem perioder, hvor jeg glæder mig til at gå på efterløn om 7 år.”

Hvis du er i tvivl om, hvad vej det går for almindelige mennesker, så anskaf bogen, den er gratis, og læs den.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1119 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside