Socialistisk Arbejderavis
Nr. 116 – Juni 1995 – side 13
“Forsyningslinie Nord. Demos Nyhedsbrev nr. 36-38”
Kortlægning af nazisterne
Forsyningslinie Nord. Demos Nyhedsbrev nr. 36-38. Udg. af ATZE – Antifascistische Zeitung og Demos Nyhedsbrev, 1995. (Postboks 1110, 1009 Kbh. K, tlf. 31 35 12 12). 64 sider, ill. 70 kr.
I dagbladet Politiken var der midt i maj et lille digt i et læserbrev:
“Der bor i Greve en nazist
– at bruge tid på ham er trist!”
Det er denne nye bogs fortjeneste, at den viser, hvorfor det var vigtigt at bekæmpe nazi-aktiviteterne i Kværs og Kollund sidste efterår, nazipostboksen i Randers, og hvorfor det nye hovedkvarter i Greve ikke skal ses som nazi-führer Jonni Hansens privatbolig.
Netop etableringen af Greve-fortet er et led i ændringen af den danske nazi-bevægelse. Den marcherende offentlige fremtræden, hvor vi har set dem uniformeret i gruppe og geled, er en del af den nye militante og aktivistiske stil.
Med Greve-fortet får de danske nazier et tilholds-(tilflugts-)sted, et samlings- og træningssted. Som gør det lettere for nazierne at få bygget forbindelser til skinhead/hooligan-miljøer, både i Danmark, Tyskland og ikke mindst i Sverige.
Ændringen af den danske nazi-gruppe DNSB har også betydet en forbedring for det internationale nazi-netværk. Det blev bevist gennem anholdelsen af den eftersøgte nazi-netværksleder Gerhard Lauck i foråret 1995, netop i Greve.
Danmark er en vigtig bastion for smugling af nazi-relikvier og litteratur og som transit- og gemmested.
Bogen er også vigtig for andre oplysninger:
Om den samlede nazibevægelses måde at arbejde på, den dobbelthed, der kendetegner en del af deres aktiviteter: mellem terror og fornægtelse, illegale og legale aktiviteter, opbygning af egne grupper og sammenrend/indblanding i andre racistiske og ekstreme højrefløjsgrupper.
Derimod er der et par negative ting ved bogen, som kan rettes i næste udgave.
Hvilke argumenter skal man bruge for at være imod nazierne i dag? Hvorfor er nazismen (bogstavelig talt!) livsfarlig for arbejderbevægelsen, ikke-arier og demokrater?
Bogen henvender sig alt for smalt ved ikke at indlede med argumenter, der trækker nazismens historiske forbryderkarakter op.
Bogen kryber også uden om, hvilke konsekvenser den anti-nazistiske dokumentation skal have. Hvad er erfaringerne fra kampen mod nazierne i Danmark, for slet ikke at tale om England og Frankrig? Dokumentationsgruppen Demos har med denne bog ellers vist, at oplysning og dokumentation også har konsekvenser.
Billedtekst:
Kampen mod nazisterne starter, mens de endnu ser små og latterlige ud.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe