Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 13

“Forsyningslinie Nord. Demos Nyhedsbrev nr. 36-38”

Kortlægning af nazisterne

Forsyningslinie Nord. Demos Nyhedsbrev nr. 36-38. Udg. af ATZE – Antifascistische Zeitung og Demos Nyhedsbrev, 1995. (Postboks 1110, 1009 Kbh. K, tlf. 31 35 12 12). 64 sider, ill. 70 kr.

I dagbladet Politiken var der midt i maj et lille digt i et læserbrev:

“Der bor i Greve en nazist
– at bruge tid på ham er trist!”

Det er denne nye bogs fortjeneste, at den viser, hvorfor det var vigtigt at bekæmpe nazi-aktiviteterne i Kværs og Kollund sidste efterår, nazipostboksen i Randers, og hvorfor det nye hovedkvarter i Greve ikke skal ses som nazi-führer Jonni Hansens privatbolig.

Netop etableringen af Greve-fortet er et led i ændringen af den danske nazi-bevægelse. Den marcherende offentlige fremtræden, hvor vi har set dem uniformeret i gruppe og geled, er en del af den nye militante og aktivistiske stil.

Med Greve-fortet får de danske nazier et tilholds-(tilflugts-)sted, et samlings- og træningssted. Som gør det lettere for nazierne at få bygget forbindelser til skinhead/hooligan-miljøer, både i Danmark, Tyskland og ikke mindst i Sverige.

Ændringen af den danske nazi-gruppe DNSB har også betydet en forbedring for det internationale nazi-netværk. Det blev bevist gennem anholdelsen af den eftersøgte nazi-netværksleder Gerhard Lauck i foråret 1995, netop i Greve.

Danmark er en vigtig bastion for smugling af nazi-relikvier og litteratur og som transit- og gemmested.

Bogen er også vigtig for andre oplysninger:

Om den samlede nazibevægelses måde at arbejde på, den dobbelthed, der kendetegner en del af deres aktiviteter: mellem terror og fornægtelse, illegale og legale aktiviteter, opbygning af egne grupper og sammenrend/indblanding i andre racistiske og ekstreme højrefløjsgrupper.

Derimod er der et par negative ting ved bogen, som kan rettes i næste udgave.

Hvilke argumenter skal man bruge for at være imod nazierne i dag? Hvorfor er nazismen (bogstavelig talt!) livsfarlig for arbejderbevægelsen, ikke-arier og demokrater?

Bogen henvender sig alt for smalt ved ikke at indlede med argumenter, der trækker nazismens historiske forbryderkarakter op.

Bogen kryber også uden om, hvilke konsekvenser den anti-nazistiske dokumentation skal have. Hvad er erfaringerne fra kampen mod nazierne i Danmark, for slet ikke at tale om England og Frankrig? Dokumentationsgruppen Demos har med denne bog ellers vist, at oplysning og dokumentation også har konsekvenser.

Billedtekst:
Kampen mod nazisterne starter, mens de endnu ser små og latterlige ud.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Siden er vist 1177 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside