Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 116 – Juni 1995 – side 14

Lønstrejker

Kæmp for din løn

Sønderjylland

Nordborg: To dage måtte smedene på Danish Carbide Tools strejke for at få 4,40 kr i lønforhøjelse. Ledelsen ville i første omgang kun tilbyde 3,85 mod smedenes krav om 7,65 kr.

Sønderborg: 120 arbejdere fra SID, KAD og metal på Arcodan fik lønforhøjelse på 5 kr. i timen efter to dages strejke. Udgangspunktet for strejken var ledelsens krav om, at lønfremgangen skulle være den samme som på Danfoss, som ejer Arcodan. Det ville arbejderne ikke akceptere, fordi de ville ha' selvstændige forhandlinger, og det gav resultat.

Danfoss: 4000 arbejdere på Danfoss i Nordborg fortsætter deres kamp for højere løn.

Trods flere dages strejke og en igang-værende “arbejds-efter-reglerne-aktion” vil ledelsen ikke tilbyde mere end 2,80 mod de 4,00 kr. arbejderne kræver.

Strejkerne og aktionen viser, at pressens hånlige omtale af Danfoss-arbejderne i forbindelse med storstrejken d. 20.april, hvor det blev udlagt som om arbejderne her havde mere solidaritet med firmaet end Ri-Bus-chaufførerne, er fuldstændigt forfejlet.

Piben fik en anden lyd

59 orgelbyggere på orgelbyggeriet Marcussen og Søn strejkede to dage mod ledelsens manglende forhandlingsvilje. Det fik ledelsen i forhandlinger, så arbejdet blev genoptaget, og orgelbyggerne afventer resultatet med truslen om en ny strejke.

Fyn

Sejr i tredje omgang

Ringe: 93 SiD’ere og tømrere på Kompan i Ringe på Midtfyn måtte i tre omgange strejke for at for en lønforhøjelse på 2,40 + tillæg. Strejken på Kompan, der fremstiller udendørs legeredskaber, er bemærkelsesværdig, fordi virksomheden sidste år fik en etikpris især på grund af sin gode personalepleje.

Middelfart: De manuelle svejsere på Walker Danmark fortsætter den strejke de indledte d. 18. maj i protest mod lønforhandlingen. De manuelle svejsere ligger lønmæssigt under andre fagrupper fx de, som passer svejserobotterne. Derfor finder de sig ikke i, at den lokale lønaftale, som de andre fagrupper har akcepteret, fortsat giver dem en ringere løn trods det hårde og ensformige arbejde.

Magasin

Torsdag d. 4. maj strejkede 90 HK-ekspedienter i Magasin-Odense for et lønkrav på 1,50 kr. i år og næste år.

De var ikke tilfredse med deres meget lave løn på knapt 74 kr. Fredag d. 5. maj strejkede ekspedienterne i Magasin-Århus for et tilsvarende krav.

København

Rank Xerox: Arbejdsgiverne indenfor kontormaskinebranchen forsøger at lægge sig på lønstigninger omkring 2%. Det fik 140 serviceteknikere hos Rank Xerox til at strejke i tre dage, hvilket gjorde arbejdsgiversiden forhandlingsvillig. Resultatet kendes ikke endnu.

Nilfisk: 25 smede fortsætter deres ugelange strejke hos Nilfisk i København. De finder ledelsens tilbud om en lønforhøjelse på 1,25 kr. latterligt. Også de andre personalegrupper har strejket i flere dage mod ledelsens udspil. Smedene, der er organiseret i metal afd.13 ønsker langt højere lønstigninger ligesom deres kolleger i afdelingen, som har fået lønstigninger på mellem 4 og 10 kroner i timen.

SAS-Piloter: Et overskud på 1,5 milliarder svenske kroner til SAS i 1994 er en af begrundelserne for et lønkrav på 6,7% fra piloterne overfor ledelsens tilbud om en procent.

Overfor dette har piloterne varslet strejke d. 2.juni på alle ruter undtagen indenrigsflyvning i Danmark, Norge og Sverige. Strejken er den første i 29 år.

Formanden for pilotforeningen Eigil Kragh siger til jyllandsposten: “Vi har næsten 100 pct. opbakning til vores krav om en lønforhøjelse på 6,7 pct. og til, hvordan vi skal opnå den.”

Konflikten på flyene kan blive yderligere skærpet, fordi kabinepersonalet er tæt på en konflikt om hviletidsreglerne, som ledelsen vil forringe.

Slagelse

To dages strejke måtte der til, for at ledelsen på maskinfabrikken Westrup A/s ville forhandle seriøst.

Firmaet havde tilbudt 2½%, hvilket arbejderne ikke kunne acceptere, fordi lønnen er sakket bagud i forhold til øvrige industrivirksomheder i Slagelse de sidste år.

Flere artikler fra nr. 116

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Siden er vist 1763 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside