Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 3

IS mener

Bosnien: Ingen militære løsninger

Efter beskydning af Tuzla og gidseltagningen af FN-soldater har pressen og regeringsledere i Vesten kastet sig frådende ud i en hetz mod de bosniske serbere.

Serbernes handlinger er selvfølgelig afskyelige. Men det er forkert alene at beskylde serberne for krigens grusomheder. De tre kæmpende parter – serbere, kroater og muslimer – er alle under indflydelse af nationalistiske ledere, som drømmer om et Bosnien under deres dominans. De er alle en del af en røverkrig for magt, penge og indflydelse.

Den megen snak om den serbiske milits grusomheder springer over der faktum, at krigen i Bosnien opstod, fordi Serbiens leder Slobodan Milosevic indgik en aftale om at dele Bosnien med Vestens allierede, den kroatiske leder Franjo Tudjman. Også den nuværende optrapning af krigen skyldes, at kroatiske tropper, trænet af USA, angreb serberne i Slavonien, drev tusindvis af serbere på flugt og dræbte et ukendt antal civile.

Samtidig angreb bosniske regeringstropper med hjælp fra amerikanske efterretningsagenter serberne i Bosnien.

Aggressorer

Så serberne er ikke de eneste aggressorer i Bosnien, og ingen af de tre parter kan sige sig fri for at deltage i etniske udrensninger. Forskellen er bare, at kroaterne og muslimerne bliver bakket op af vestlige ledere. Nato-flyenes bombardementer har derfor også ensidigt været rettet mod serberne.

Der er ingen god og retfærdig part i krigen, og der er derfor heller ingen militær løsning på krigen, tværtimod vil flere tropper, tungere våben og en ophævelse af våbenembargoen kun være med til at eskalere grusomhederne.

Løsning

De eneste løsning ligger i, at bosnierne holder op med at lytte til de nationalistiske ledere og nægter at udkæmpe deres røverkrig. Hvis de vestlige ledere virkelig ønskede fred, skulle de hellere støtte oppositionen til de nationalistiske ledere og sende mere nødhjælp fremfor flere våben og soldater.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Siden er vist 1204 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside