Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 6

Ri-Bus-konflikten

Fortsat solidaritet mod liberalisme

Hans Erik Madsen

Fastholdes blokaderne og solidariteten, så vinder de fyrede Ri-Bus chauffører. Men der kan let gå flere måneder før sejren er i hus.

1.juni stod busserne stille i Esbjerg. En massiv blokade med over 1000 mennesker tvang politiet til at holde busserne i garagen.

1. juni var et gevaldigt skub fremad. Den dag viste, at solidariteten med de fyrede buschauffører stadig er stor, og at vi kan tvinge “kapitalens lejehær” – politiet – til at opgive at bruge hunde og vold overfor blokadevagterne for at få busserne ud at køre, hvis vi er mange nok.

Det svækker naturligvis konflikten, at vi ikke kan stoppe busserne til dagligt; at vi bliver udsat for politiets aggressive fremfærd med hundebid, arrestationer, bødeforlæg mv.

Men det er vigtigt at holde fast i, at arbejdsgiveren Ri-Bus indenfor den sidste måneds tid er blevet afgørende svækket. Det kan aflæses på flere måder. Busdriften i Esbjerg er højst unormal. Som tillidsmand for de fyrede buschauffører Karl Erik Petersen udtrykker det:

“Ri-Bus har til dato kun fundet en snes chauffører, selvom hele landet er støvsuget. Den normale besætning er 80. Selvom der køres med kun 16-18 busser dagligt i stedet for godt 30, arbejdes der på overtid i en grad, som er overenskomststridig og uforsvarlig. Desuden er der kun et ringe antal passagerer med de busser, som kommer på gaden.”

At det ikke er lykkedes at finde flere chauffører og få mere gang i bybuskørslen hænger sammen med de daglige blokader og den omfattende solidaritet.

Blandt de chauffører, som kører for Ri-Bus, er der en hård kerne, som af ideologiske grunde har sat sig bag rattet – de ønsker at smadre fagforeningerne, de hader solidaritet og sammenhold, de hylder egoisme og de frie markedskræfter.

Diktatorisk ledelsesstil

Ri-Bus fik et alvorligt knæk, da flere af skruebrækkerne – heriblandt deres talsmand – tog deres gode tøj og forlod selskabet med begrundelsen: “At nu havde de fået nok af den diktatoriske ledelsesstil, og de elendige arbejdsforhold.”

Deres beskrivelse fik endnu en tand, da en rapport fra Arbejdstilsynet (AT) lækkede til pressen. Heri opremses en række belastende arbejdsmiljø forhold: stressende tempo, hvor det er svært at holde køreplanen; ikke afsat tid til pauser og toiletbesøg; stressende arbejdsforhold på grund af utilfredse kunder.

Påbud

Arbejdstilsynet fremsætter en række påbud, som skal være indfriet inden 1.9.1995. Hvis påbuddene ikke efterkommes inden fristen, vil der normalt blive indgivet politianmeldelse. Nu er der bare den hage ved denne rapport, at den fortsat er uofficiel. Hvorfor? Som formanden for AT i Ribe Amt, Palle Graversgård forklarer det: “AT vil ikke blande sig i en igangværende konflikt.”

Endnu et nederlag til liberalisternes Ri-Bus eventyr kom, da SiD-økonomen Lars Brejnrod i en rapport slår fast, at foreløbig har Ri-Bus kostet skatteborgerne 1,3 mio. i forhold til omkostningerne, da kommunen stod for bybus-driften. Herudover kommer regningen for politiets indsats, som indtil videre løber op i 4 millioner kr.

SiD-toppens reaktion på svækkelsen af Ri-Bus har dog ikke været at give chaufførerne øget opbakning for at fremtvinge en hurtig afgørelse. Tværtimod har SiD-toppen trukket støtten til blokaderne og forsøgt at få forhandlinger i gang uden om chaufførerne. Men hverken chaufførerne eller SiD-afdelinger landet over har bøjet sig for SiD-toppen. Mange SiD-afdelinger fortsætter solidaritets- og blokadearbejdet.

Genansættes

I forhold til forhandlinger siger Karl Erik Petersen: “Arbejdsgiverforeningens formand Uffe Tygesen vil ingen ting. Han vil udmatte og forhale. Det er nu mere og mere klart, at skal der findes en løsning, må amtsborgmester Laurits Tørnæs på banen. Men det kan godt tage et stykke tid endnu. Og den tid tager vi så. Vi står fast på vores krav – alle de fyrede skal have tilbud om genansættelse, og ingen skal gå ned i løn, ligesom arbejdsforholdene skal være i orden.”

Blokade 27. juni

Tirsdag d. 27. juni afholder arbejder-digteren Carl Scharnberg sin fødselsdagsfest foran Ri-Bus’ garageanlæg i Esbjerg. Den helt rigtige gave til ham vil være, at der kommer rigtigt mange, så busserne ikke kommer på gaden.

Du kan løbende holde dig orienteret ved at få tilsendt “Fri-Bus Nyt”, som udgives af de fyrede chauffører hver uge. Kontakt redaktionen på tlf. 30 48 91 16 eller 86 20 18 88.

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Ribus-strejken

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1501 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside