Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 7

Sydkorea

Heksejagt på fagligt aktive

Jens Klüver

Syd-Korea er stadigvæk et brutalt diktatur, hvor fagligt aktive og socialister jages året rundt.

Syd-Korea prøver overfor Vesten at give det indtryk at det ikke længere er et diktatur men en demokratisk stat. Men samtidig bliver socialister og fagforeningsfolk arresteret fordi de prøver på at organisere møder, opbygger fagforeninger eller udgiver aviser og bøger.

Undertrykkelsen intensiveres i takt med, at regeringen prøver at forhindre strejker og protester op til lokalvalget i slutningen af juni.

Militær bruges mod strejkende

Styret i Syd-Korea slår hårdt ned på strejkende arbejdere og oppositionen. Regeringen har i de sidste måneder i stadig højere grad indsat deres paramilitære politi mod arbejdere og socialister. Således blev uro-politiet sat ind mod fagforeningsfolk og faglige aktive arbejdere ved det koreanske televæsen.

Disse havde truet med en strejke i protest imod planer om privatisering og fyringer. 64 ledere af tele-fagforeningen blev fyret og der blev udstedt arrestordre mod andre faglige aktive som søgte tilflugt i en katolsk kirke og i et buddhistisk tempel.

Civilklædte politibetjente trængte ind i bygningerne for at arrestere  de faglige aktive. Ikke engang militærdiktaturets styrker i 70’erne og 80’erne krænkede kirkens eller templers bygninger. I det lys skal det også ses, at præsidenten for Syd-Koreas televæsen blev fyret i starten af juni og erstattet med en tidligere general.

Arbejderne ved televæsnet er anklaget for at konspirere og at planlægge en strejke. Strejker er forbudt i Syd-Korea.

Med samme begrundelse stormede tusinder af politibetjente Syd-Koreas største bilfabrik, Hyundai fabrikken i Ulsan, og arresterede hundreder af strejkende arbejdere. Arbejderne på Hyundai fabrikken havde strejket og besat en del af fabriksområdet, fordi de ville protestere over en fyring af en medarbejder som efterfølgende havde sat ild til sig selv. Han var tillige tillidsmand og havde organiseret tidligere protester.

Stærk solidaritet

Efter at politiet havde stormet fabrikken jagtede de arbejderne og skød med tåregas på de der protesterede. Arbejdere på andre bilfabrikker, skibsværfter og andre fabrikker nedlagde arbejdet i solidaritet med Hyundai arbejderne.

20.000 arbejdere på syv forskellige Hyundai fabrikker deltog i protestdemonstrationer og tusinder deltog i en demonstration i byen Ulsan. Politiets indsats er blot nogle af de seneste overgreb begået af den Syd-Koreanske regering på faglige aktive arbejdere.

Herskernes frygt

En af grundene til at den syd-koreanske regering yderligere har strammet angrebene på faglige aktive er, at de frygter en opblussen af strejker og demonstrationer med krav om forbedrede arbejdsforhold og mere demokrati på arbejdspladsen og i samfundet generelt.

Tidligere havde de syd-koreanske arbejdere den højeste arbejdstid og det største antal arbejdsulykker i verdenen. En massiv strejkebølge i 1987-88 medførte en betydelig forbedring af arbejdsforholdene og dannelsen af en uafhængig fagbevægelse.

Denne er senere blevet smadret af det syd-koreanske styre og kun regeringstro fagforeninger var tilbage. Nu frygter regeringen at en ny strejkebølge truer og at der vil dannes en uafhængig fagbevægelse igen.

Samtidig er flere socialister idømt fængselsstraffe, fordi de enten har udgivet socialistiske bøger eller deltaget i socialistiske møder. F.eks. er Choi Il-bung idømt 18 måneders fængsel fordi han har oversat dele af publikationer som frit kan erhverves i Vesten. Anklageren anførte, at der ikke var noget der forbød almindelige mennesker at læse bøgerne, men han mente at de var til stor fare for styret i hænderne på en socialist.

Undertrykkelsen af fagforeninger og oppositionen viser, at Syd-Korea ikke er et demokratisk land, og at basale demokratiske rettigheder bliver tilsidesat for at sikre magthaverne deres position og profit.

Billedtekst:
Herskernes frygt for arbejdernes styrke, har fået dem til at fare hårdt frem mod strejker.

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Sydkorea

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1873 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside