Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 7

Frankrig

Chirac udfordres

Tom Christiansen

Knap var de borgerlige færdige med at juble over en smal borgerlig sejr ved præsidentvalget, før end de nu presses af en strejkebølge fra vrede arbejdere.

Den nye franske præsident Chirac har ikke kun problemer med at få international anerkendelse af sine atomprøvesprængninger i Stillehavet. På den hjemmelige front vokser utilfredsheden.

Efter at Chirac havde vundet 2. runde af præsidentvalget, frygtede borgerlige kommentatorer for, at der ville komme en 3. runde i form af strejker og protester imod de forværrede sociale forhold i Frankrig.

Strejkebølge

Heldigvis ser det ud til, at kommentatorerne kommer til at få ret. Titusinder gas- og elektricitetsarbejdere strejkede og demonstrerede en dag i Paris for højere løn og mod trusler om privatisering.

Samme dag protesterede tusinder af arbejdere inden for det franske telefonselskab og posten. Dagen efter var det titusinder strejkende jernbanearbejderes tur til at demonstrere i Paris.

I samme periode har oliearbejderne fra oliekompagniet Elf og Total strejket mod fyringer og dårlige arbejdsforhold. Hundreder af de strejkende oliearbejdere fra Elf brød, under afsyngningen af Internationale, ind i et aktionærmøde og forlangte, at oliekompagniets chefer blev fyret.

Protestbølgen er en opfølgning på en række strejker, som før præsidentvalget tvang valgets kandidater til at give løfter om at løse arbejdsløsheden og de sociale problemer.

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Frankrig 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1494 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside