Socialistisk Arbejderavis
Nr. 117 – Juli 1995 – side 7
Brasilien
Militær smadrer strejke
Tom Christiansen
Den brasilianske præsident, Fernando Cardoso, smadrede i starten af juni en fire uger lang strejke blandt oliearbejderne i Brasilien med tanks og tropper.
Strejken, som omfattede 50.000 oliearbejdere, startede som en lønstrejke, men udviklede sig hurtigt til at blive en generel styrkeprøve mellem regeringen og fagforeningerne.
Oliearbejderne har traditionelt været en af de stærke arbejdergrupper, og regeringen havde brug for at smadre dem for at skræmme andre arbejdere fra strejker mod angreb på deres levevilkår.
Effektiv strejke
Oliestrejken var meget effektiv. Flere vigtige fabrikker måtte lukke eller indskrænke produktionen på grund af mangel på olie. Strejken var derfor en trussel mod regeringens økonomiske program “plan real”, som skulle genoprette troen på den brasilianske valuta ved at angribe arbejderklassens levevilkår.
Ved den militære besættelse af fire olieraffinaderier og truslen om fyringer og bøder lykkedes det Cardoso, at skræmme oliearbejderne tilbage i arbejde uden noget resultat. Det lykkedes nemlig ikke at sprede strejken til andre arbejdere bla. fordi ledelsen af fagforeningerne CUT og i Arbejderpartiet PT ikke ville bakke oliearbejderne op.
Men selvom regeringen vandt første omgang er de alligevel så skræmte ved udsigten til nye strejker, at de har genansat alle oliearbejderne og lovet dem lønforhandlinger.
Regeringens taktik med at skræmme andre arbejdere fra at strejke ved at smadre olliearbejdernes strejke, er også mislykkedes. I de seneste uger har jerbanearbejdere, offentligt ansatte og universitetsansatte været i strejke.
Billedtekst:
Arbejderklassen i Brasilien har vist deres styrke mange gange gennem de seneste år. Også i 1991 demonstrerede metalarbejdere mod fyringer.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe