Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 8

FN og NATO ud af Bosnien

FN og NATO er med til at forlænge krigen og støtter etnisk udrensninger. Derfor skal de ud af Bosnien.

Krigen skal stoppes, siger Nyrup samtidig med, at regeringen sender soldater, der er deserteret fra krigen tilbage til fronten. Og lastbilerne, der har kørt nødhjælpen ud i Bosnien, vender tilbage til garagerne i Danmark, fordi EU har stoppet den økonomiske støtte til transporten.

Den officielle grund til, at FN har tropper i Bosnien er dels et forsøg på at holde parterne adskildt og dels at sikre, at nødhjælpen kommer frem.

Men vestlige troppers tilstedeværelse har ikke skabt mere fredlige tilstande. Tværtimod har den været med til at eskalere krigen.

I første omgang var det EU, som godkendte, at Bosnien blev opdelt og dermed belønnede kroaternes og serbernes krigsførelse ved at anerkende deres ret til det land, de erobrede. Det blev startsskudet til den nuværende krig.

Siden har alle vestlige forsøg på at stoppe krigshandlingerne slået fejl. Tværimod, er de FN sikrede zoner blevet til områder, som de forskellige hære forsøger at få kontrollen over, for at have det bedste udgangspunkt, ved kommende fredsforhandlinger.

Støtte til etnisk udrensning

Men hvad værre er, at EU's og FN's fredsplaner indeholdt en etnisk opdeling af Bosnien. Det har medført, at alle krigens parter har haft travlt med at gennemføre etniske udrensninger i de erobrede områder, så de kan gøre krav på områderne overfor FN.

FN og Nato-tropperne kan kun stoppe krigen på en måde, nemlig ved at sikre, at en af parterne i krigen, serberne, taber. Men prisen for serbernes nederlag vil være høj. De bosniske serbere er ikke en invaderende hær, som kan drives tilbage, hvor de kom fra. De har hele tiden boet i Bosnien, og et nederlag til serberne vil betyde, at millioner af serbere skal fordrives fra hus og hjem.

En totalkrig mod de bosniske serbere vil også indebære risikoen for, at krigen spreder sig og måske trækker Rusland med i ind i kampen.

Der er heller ikke nogen løsning i, at hæve våbenembargoen, så muslimerne kan få flere våben, som store dele af venstrefløjen herhjemme argumenterer for.

Ikke flere våben

Sympatien for muslimerne skyldes, at de har været den svageste part og lidt de største ofre under krigen. Men også muslimerne deltager i de etniske udrensning og ønsker et Bosnien regeret af muslimer, selvom halvdelen af befolkningen er serbere og kroater.

At sende våben til muslimerne er ikke at give en bosnisk befolkning mulighed for at forsvare sig, men derimod at hjælpe den ene part til at optrappe krigen mod en anden part. Det vil kun forværre situationen.

Spørgsmålet er så, om FN kan sikre nødforsyningerne. Mange humanitære organisationer, der arbejder i Bosnien, ønsker ikke den vestlige, militære tilstedeværelse. Dels fordi nødhjælpsorganisationerne bliver set som en part i krigen, når de kører under FN-beskyttelse. Konvojerne bliver overfaldet eller afkrævet høje afgifter for at få lov til at passere. Dels bliver lufthavne, veje osv, som FN skulle beskytte for at sikre nødhjælpen, sat under beskydning, fordi FNs tilstedeværelse indikerer, at der er uklarhed omkring, hvem der har kontrollen over området. Det er derfor områder, der stadig skal kæmpes om.

De samme meldinger hørte man fra nødhjælpsorganisationerne i Somalia, da USA invaderede landet i operationen “genopret håb” i 1992. Hjælpeorganisationerne bad USA om at holde sig væk.

Også her eskalerede den militære invasion krigen, med titusinder dræbte eller sårede somaliere som resultat. En af de amerikanske generaler måtte indrømme, at de somaliere, som operationen skulle hjælpe, efterhånden blev betragtet som USAs fjender.

Se også:
SAA 117: Derfor er der krig i Bosnien: En røverkrig om land og magt

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Siden er vist 1237 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside