Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 13

Billedkunst

Ufarlig Danmarkshistorie

Jens Klüver

Bjørn Nørgaard står bag udformningen af 11 gobeliner over temaet Danmarks historie fra vikingetiden til dagens Danmark.

Det er et arbejde som er bestilt i anledning af Dronning Magrethes 50 års fødselsdag, betalt af 200 virksomheder og fonde.

At en kunstner, der erklærer sig som socialist, får lov til at udføre en version af danmarkshistorien, som skal hænge på Christiansborg, kan i første omgang undre. Men ser man på de skitser og udkast til gobelinerne, som er udstillet på Silkeborg Kunstmuseum, står det klart, at Bjørn Nørgaards version af historien går fint i takt med det borgerlige Danmarks selvopfattelse.

Gobelinerne giver et nærmest romantiserende billede af den nationale historie. Bjørn Nørgaard har da også udtalt, at “det er vigtigt at være bevidst om sin historie, den er med til at skabe en national identitet.”

For Bjørn Nørgaard er klassekampen død og i hans fortolkning er det den borgerlige opfattelse af den politiske historie der bliver fortalt. Således er historien fremstillet som små brudstykker der er sammensat uden egentlig sammenhæng. Derved skabes en fortolkning af historien der ser bort fra de sociale kampe der har været i Danmarks historie.

Protester og demonstrationer ses kun som enkelte glimt i helheden. Gobelinerne skal da også “ses mere som en historiefortæller, som publikum kan udlede sit personlige historiebillede af” som Bjørn Nørgaard siger.

For Bjørn Nørgaard er der ikke forskel på arbejdere og kapitalister, og derfor bliver gobelinerne en for magthaverne ufarlig skildring af historien.

Gobelinerne værken udfordrer eller provokerer i deres indhold, så selv om tegningerne giver indtryk af, at gobelinerne er farvestrålende og flotte, vil de ikke kunne tilføre de officielle historieskrivning nogle nye eller anderledes fortolkninger. Selv om de er skabt af en erklæret socialist er der tale om borgerskabets version af Danmarks historie.

Udstillingen kan ses på Silkeborg Kunstmuseum frem til den 27. august.

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1622 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside