Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 117 – Juli 1995 – side 14

SAS-piloter

Vandt trods lockout

Forargelsen i pressen var stor, da højtlønnede piloter i SAS krævede lønstigning. Men piloternes kamp er en vigtig murbrækker over for SAS-ledelsens benhårde arbejdsgiverpolitik.

SAS var flere gange i juni måned lammet af strejke og lockout. Det skyldtes, at lønforhandlingerne i SAS mellem ledelsen og piloterne brød sammen d. 1. juni, hvorefter piloterne gennemførte en 24-timers strejke. Ledelsen reagerede promte med at varsle og gennemføre en lockout d. 9., 12. og 14. juni. Piloterne skærpede kampen ved at nægte at flyve på fjerne destinationer, hvor de kunne rammes af lockouten, inden de var hjemme igen.

SAS-piloterne er vellønnede med en gennemsnitsløn på 750.000 kr. om året plus en række tillæg. De havde forlangt en lønstigning på 6% mod ledelsens 3%, og de endte med at få 3,95%.

Liberalisering

Piloterne har peget på to forhold som afgørende for deres strejker og viljen til at slås. Dels har de ingen lønstigninger fået de sidste 2 år. Dels er deres kamp den første af mange mod den totale liberalisering af flytrafikken. Og dette er den vigtigste grund til at glæde sig over piloternes sejr, fordi andre arbejdergrupper i SAS kan bruge piloternes sejr som løftestang for deres kamp.

Det viste sig også, at reaktionen var omgående en to-timers strejke fra lufthavnsfunktionærerne, som ikke havde fået samme lønstigning som piloterne. I øjeblikket forhandler kabinepersonalet overenskomst.

Set i perspektiv handler de nuværende kampe om at stå så stærkt som muligt. SAS-ledelsen har vist, at de er villige til at betale en høj pris i konflikter mod de ansatte som et led i at ruste sig til nye angreb og indførelse af amerikanske tilstande. Dvs. halvering af lønningerne, smadring af fagforeningerne og omfattende fyringer. Piloternes konflikt kostede SAS 300 millioner kr. Piloternes sejr er det første, men vigtige skridt til at forhindre denne udvikling.

Flere artikler fra nr. 117

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Siden er vist 1132 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside