Socialistisk Arbejderavis
Nr. 118 – August 1995 – side 6
Klapjagt på arbejdsløse
Tom Christiansen
Den socialdemokratiske arbejdsminister Jytte Andersen har barslet med et forslag, som vil smide 90.000 arbejdsløse ud af dagpengesystemet.
Arbejdsministeriet sparer 11 milliarder kr., hvilket er en tredjedel af de nuværende udgifter til dagpenge.
For det første pynter det på arbejdsløshedstallet, at 90.000 ryger ud af statistikken. Det viser sig nemlig, at arbejdsløsheden er begyndt at stige igen, fordi færre søger orlov.
For det andet er det et led i klapjagten på de arbejdsløse, som betyder, at de vil være mere villige til at tage hvilket som helst arbejde uanset hvilken uddannelse, man har, eller hvilke løn- og arbejdsvilkår, der følger med jobbet.
For det tredje er det et led i at afvikle velfærdsstaten. Pengene overføres fra ydelserne til de fattige og gives til de rige. Økonomiminister Marianne Jelved beklager sig til Jyllandsposten over, at folk tror, at de har ret til ydelser fra velfærdsstaten, “Som om det er noget, man går hen og trækker i en automat.” I samme åndedrag fortryder hun, at orlovsordningerne, som folk virkeligt har kunnet bruge, overhovedet blev indført.
Beskæmmende
Det er derfor ikke mærkeligt, at de borgerlige partier og arbejdsgiverne er glade for forslaget. Men endnu mere beskæmmende er det, at Metals formand Max Bæhring, Næstformand i LO Hans Jensen og formand for Kvindeligt Arbejderforbund Lillian Knudsen alle er parate til at acceptere indskrænkninger i dagpengeretten.
De er ellers ansatte og får en ikke helt beskeden løn for at varetage arbejderklassens og dermed også de arbejdsløses interesser.
Socialdemokratiet har også tidligere bedyret, at de ikke yderligere ville lave indgreb i dagpengesystemet. Men for de fleste socialdemokrater i dag handler debatten om dagpengesystemet ikke så meget om, der skal ske nedskæringer, men om hvor meget man på forhånd vil røbe, inden forhandlingerne om finansloven begynder.
Kun en lille gruppe i Socialdemokratiet omkring Hardy Hansen siger rent ud, hvad forslagets indhold er: nemlig asocialt. Det vi savner fra Hardy Hansens side er anvisninger på, hvordan vi kan stoppe, at Jytte Andersens asociale forslag bliver ført ud i livet.
Nedskæring af førtidspensionerne
I forbindelse med skattereformen har det nu vist sig, at bl.a. førtidspensionister, der er invaliderede eller har nedsat arbejdsevne, gradvist får nedsat pensionen. I år sparer staten 50 millioner kr. på førtidspensionerne og i 1997 spares 150 millioner kr.
7.500 unges bistand skæres ned
Et udvalg, der oprindeligt skulle undersøge, om de rige fik for meget i bistandshjælp, når de blev fyret fra deres direktørjob, fandt det passende, at skære endnu mere i de unges i forvejen lave bistandshjælp. Blandt forslagene er:
- Aldersgrænsen for at få voksen ydelse sættes op fra 23 år til 25 år
- Muligheden for at få hjælp til begrundede enkeltudgifter beskæres
- Større krav til tidligere indtægt for at komme på voksensats. Bl.a. kan SU ikke medregnes
- Kontanthjælp til personer, der er gift med personer på overførselsindkomst skal skæres ned
Billedtekst:
Jytte Andersen; dårligt nyt for arbejdsløse
Se også:
SAA 118: Interview: Ungdomsgaranti = slavearbejde
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe