Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 119 – September 1995 – side 6

Ri-Bus

Politihetz mod fagligt aktive

Hans Erik Madsen

Politiets fremfærd og metoder under Ri-Bus konflikten er styret af én ting: at knække de strejkende og hjælpe VKZ-flertallet.

Varetægtsfængslingen i fire uger af de tre talsmænd – Bjørn Marcher, Peter Kleist Christiansen og John Andersen – markerer den hidtil alvorligste skærpelse af den nu 7 måneder lange konflikt.

Som deres forsvarsadvokat Hans Kjellund siger til FriBus Nyt nr. 12:

- Anklagerne er meget lidt konkrete. Det er et meget løst grundlag politiet har for at sigte dem for overtrædelse af så hårde paragraffer som “groft hærværk” og “grove forstyrrelser af den offentlige orden”.

- Jeg opfatter situationen som et forsøg fra politiets side på at få stoppet konflikten, og politiet ved, at chaufførernes kamp bliver vanskeligere, når talsmændene sidder buret inde.

Mere præcist kan det ikke siges.

Politiet terroriserer

Når hundebid og anholdelser i flæng ikke er i stand til at knække Ri-Bus chaufførerne, tager politiet skrappere midler i brug. De spærrer ganske enkelt folk inde. Politiets kronvidne, Thomas Kjær, 21 år, har selv været aktiv i støttekomiteen. At han er begyndt at “synge” er ikke et tilfælde.

Politiet har brugt det gamle kneb med pisk og gulerod. Thomas Kjær har lavet hærværk. Han har tidligere været på kant med loven. Han var ikke faglig aktiv før, men har mest set Ri-Bus konflikten som sjov og ballade. Og selvom støttekomiteen og chaufførerne gentagne gange har slået fast, at de tager afstand fra hærværk, at hærværk er vand på politiets og de borgerliges mølle, så har Thomas Kjær og andre alligevel fortsat.

Vilkårlige anholdelser

Politiet har lokket ham med den gulerod, at hvis han vidner på, at hærværksaktioner er organiseret og betalt af støttekomiteen, og at de tre, som nu er buret inde, er hovedmændene, så slipper han selv “billigt”.

Arrestationer om natten, vilkårlige anholdelser, ransagninger, anholdelser af unge på 12 og 13 år, skygning af de strejkende, telefonaflytning og videooptagelser fra blokader og tillidsmandsmøder, det er hvad det borgerlige Danmark tillader af metoder fra politiets side i et såkaldt retssamfund.

Borgerlig hetz

Hele den samlede borgerlige presse og TV har dømt de tre til at være “hærværksgeneraler”. De egentlige hærværksgeneraler er VKZ-flertallet og deres lakajer – politiet. De har smadret chaufførernes tilværelse. Først ved at kræve, de gik 15-30.000 kr. ned i løn. Så ved at fyre dem og nu ved at chikanere og terrorisere dem og varetægtsfængsle tre af deres talsmænd.

Det er hærværk på almindelige arbejderes levevilkår, så det batter.

Ganske vist har der fundet hærværk sted mod skruebrækkernes biler, politikere og politi parcelhuse osv. Det er der ingen grund til at have moralske skrupler over. Det er på niveau med drengestreger. Men det peger væk fra arbejderklassens kollektive kamp. Tværtimod svækker individuel tilt og hærg solidariteten og styrker modstanderne.

Kollektiv “hærværk” virker derimod efter hensigten, som fx den 6. og 7. april, hvor masseblokader i Esbjergs gader reelt satte politiet ud af kraft. Her blev der brugt alt lige fra peber, tegnestifter, dæk der blev skåret op, til sveller og tæv af politiet.

Bliver de tre dømt eller får forlænget varetægtsfængslingen, er det en politisk dom. Så har klasseretten talt. Domsteksten kunne ligeså godt lyde: VKZ skal vinde – og de strejkende chauffører skal ned med nakken.

Billedtekst:
Vold og vilkårlige anholdelser er politiets midler mod de strejkende

Flere artikler fra nr. 119

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Ribus-strejken

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1710 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside