Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 120 – 5. oktober 1995 – side 3

Bosnien

Smid herskerne ud

Det såkaldte gennembrud for fredsforhandlingerne i New York er en tynd kop te. Det eneste parterne har opnået enighed om, er en skitse til forfatningen for en bosnisk republik, som ikke eksisterer. Og imens raser krigen videre.

Fredsforhandlingerne tager udgangspunkt i det amerikanske forslag om at dele Bosnien op mellem en bosnisk serbisk del på 49% og en kroatisk-muslimsk del på 51%. Men en sådan opdeling vil være en imperialistisk røverfred, der ikke vil løse problemerne for den bosniske befolkning.

Selvom USA lægger vægt på, at Bosnien skal holdes samlet som en stat, så er det planen, at landet skal bestå af to etnisk udrensede dele.

Etniske udrensninger er stadig en del af den militære strategi. Det seneste eksempel på det er, at Kroatien har besluttet at udvise 100.000 bosniske flygtninge. Meningen er, at de skal bosætte sig i de områder i Bosnien, som Kroatien lige har erobret. Det vil vanskeliggøre serbiske tilbageerobringer. Og det vil stille kroaterne stærkere, når grænserne mellem de to områder skal drages.

Den imperialistiske røverfred har intet at tilbyde til de hundredtusinder flygtninge, som er blevet etnisk udrenset.

Nikola Kavac, som er bosnisk ambassadør i Paris siger:

“Nu angribes landet (Bosnien, red.) af to fjender, dels magtsyge personer, der lider af storhedsvanvid, dels udbrændte europæiske lænestolsstrateger, der slår tiden ihjel med at tegne kort over Balkan.”

En varig fred kommer kun i stand, hvis de nationalistiske ledere, som har oppisket hadet mellem de etniske grupper bliver sat på porten, og den naturlige multietniske sameksistens bliver genoprettet.

Billedtekst:
Den imperialistiske røverfred har intet at tilbyde de hundredtusinder af flygtninge, som er blevet etnisk udrenset

Flere artikler fra nr. 120

Flere numre fra 1995

Siden er vist 1392 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside